Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grindeanu își dă examenul de independență

Inquam Photos / George Călin
Inquam Sorin Grindeanu gesturi

Odată cu numirea noului ministru al Justiției, Sorin Grindeanu își va devoala planurile pe care le are în continuare la șefia guvernului. Se va gândi să-și reabiliteze numele și reputația sau va face o nouă concesie partidului care l-a pus premier?

Grindeanu și-a sacrificat deja imaginea publică în folosul partidului. Dacă înainte de alegeri nici nu voia să audă de funcția de premier, partidul a fost cel care l-a făcut să o accepte și iată că astăzi are unul dintre cele mai hulite nume din politică.

Actualul guvern a supraviețuit din două motive. Pe de-o parte, premierul nu putea concepe să se retragă într-un con de umbră chiar în momentul în care credibilitatea sa atinsese cea mai joasă cotă. Imaginea publică îți rămâne cea din momentul în care ai părăsit scena. Astfel că nici gând de demisie, ci a început deja să lucreze la recredibilizarea sa. Înlăturarea lui Iordache sau promisiunea că modificările viitoare în domeniul Justiției vor trece prin Parlament sunt doar câteva exemple.

Pe de cealaltă parte, guvernul Grindeanu a supraviețuit și pentru că debarcarea sa ar fi adus pagube prea mari pentru Dragnea. Chiar dacă actualul premier nu mai este la fel de controlabil, președintele PSD știe că eventualul eșec al acestui cabinet va fi pus tot în cârca sa. Și chiar dacă Dragnea l-ar fi schimbat pe Grindeanu din alte considerente, la nivel public mutarea va fi interpretată drept o victorie totală a străzii, ceea ce PSD nu-și permite.

Asta-i starea de fapt a lucrurilor în care așteptăm noua numire. Grindeanu știe că i s-a mărit spațiul de manevră în interiorul partidului. Ori este lăsat să guverneze, ori pleacă acasă. După cum am stabilit, doar și demisia în sine îi va provoca mari bătăi de cap lui Dragnea. Iar dacă Grindeanu pleacă, îi rămâne o singură opțiune prin care să-și recredibilizeze imaginea și anume să iasă public împotriva lui Dragnea & comp și să vorbească despre motivele care l-au făcut să demisioneze. Riscant, dar ce mai ai de pierdut când alternativa este să rămâi cunoscut drept premierul care a provocat cele mai ample proteste de stradă de după Revoluție?

Anticipând poate decizia premierului, Dragnea a ieșit public să spună că e la fel de bine dacă noul ministru al Justiției va fi unul politic sau nu. La fel cum s-a grăbit să fie el primul cel care anunță abrogarea OUG 13.

Noua numire la Justiție va fi deci echivalentul unui examen de independență pentru actualul prim-ministru. Se va folosi Grindeanu de spațiul de manevră de care dispune și va numi un ministru independent și cu o imagine bună? Sau se va complace în starea în care există o singură persoană care știe programul de guvernare din scoarță-n scoarță?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.