Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grindeanu: Susţinem planificarea multianuală pentru asigurarea fără sincope a vaccinurilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Sorin Grindeanu

Guvernul susţine planificarea multianuală pentru asigurarea fără sincope a vaccinurilor, afirmă premierul Sorin Grindeanu, într-un comunicat transmis luni Agerpres de Executiv. Şeful Guvernului şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-au întâlnit luni cu reprezentanţii companiilor farmaceutice.

Potrivit comunicatului, reprezentanţii Guvernului şi cei ai companiilor farmaceutice au convenit ca încheierea acordurilor-cadru pentru achiziţionarea de vaccinuri să se facă pentru perioade cuprinse între doi şi patru ani. Executivul precizează că această procedură va asigura predictibilitate şi va permite preîntâmpinarea crizelor în asigurarea dozelor necesare. Totodată, potrivit Guvernului, încheierea acestor acorduri-cadru va oferi aprovizionarea continuă şi la timp a dozelor de vaccin şi asigurarea unor stocuri de rezervă.

"Am făcut câţiva paşi importanţi în ultimele săptămâni în soluţionarea problemelor legate de vaccinuri, dar mai avem încă multe de făcut. Prioritatea este implementarea planificării multianuale în achiziţionarea vaccinurilor", a afirmat prim-ministrul Grindeanu, conform comunicatului.

La rândul său, ministrul Sănătăţii a precizat că va iniţia, în perioada imediat următoare, procedura de licitaţie pentru vaccinul rujeolic, ROR, pentru perioada 2018 - 2019, urmând ca necesarul pentru anul curent să fie achiziţionat până la mijlocul lunii iulie, prin procedură de urgenţă. "În ceea ce priveşte pregătirea campaniei de vaccinare antigripală 2017 - 2018, la nivelul Comitetului interministerial s-a stabilit că Institutul de Sănătate Publică va informa de urgenţă Ministerul Sănătăţii cu privire la necesarul de vaccinuri, după consultarea medicilor de familie. Pe baza necesarului transmis de medicii de familie, ministerul va iniţia achiziţia vaccinului gripal pentru sezonul următor", se arată în comunicat.

Un alt punct al întâlnirii premierului şi ministrului Sănătăţii cu reprezentanţii companiilor farmaceutice a vizat proiectul Legii vaccinării, în contextul în care companiile au propus o serie de amendamente cu privire la durata procedurii de licitaţie, stabilirea criteriilor de atribuire şi termenul de livrare. Potrivit Executivului, ministrul Sănătăţii a precizat că va analiza aceste propuneri, le va prelua pe cele benefice, după care proiectul Legii vaccinării va intra în procedura avizării interguvernamentale, în şedinţă de Guvern, iar, ulterior, va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

"Este nevoie de o dezbatere cât mai amplă şi transparentă asupra acestui proiect de o importanţă covârşitoare pentru societate", a susţinut Bodog.

Totodată, reprezentanţii companiilor farmaceutice au salutat deschiderea Guvernului şi, la solicitarea premierului, şi-au oferit sprijinul să participe la o campanie publică de educare şi informare cu privire la importanţa prevenţiei prin vaccinare, se precizează în comunicat. Întâlnirea de luni face parte din consultările periodice iniţiate de premierul Grindeanu cu reprezentanţii companiilor, asociaţiilor şi organizaţiilor profesionale pentru soluţionarea crizei vaccinurilor şi pentru punerea în aplicare a unui mecanism care să asigure fără sincope şi la timp dozele necesare, menţionează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.