Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grindeanu trebuie să plece

Inquam Photos / George Calin
grindeanu inquam

Premierul Grindeanu are o problemă de legitimitate. Din cauza sa, România are o problemă chiar mai gravă: devine vulnerabilă în fața amenințărilor interne și externe.

Guvernul lui Grindeanu trebuie să plece urgent. După abrogare, după trimiterea ordonanței la Monitor și publicarea acesteia, Grindeanu trebuie să își prezinte demisia. PSD trebuie să rămână la guvernare, așa au stabilit prin vot, dar cu un alt cabinet. Cred că nici Iohannis și nici opoziția nu va contesta acest drept al principalului partid din parlament.

A continua în perioada următoare să conduci țara cu un guvern delegitimat din cauza acțiunilor sale, înseamnă că orice acțiune guvernamentală va fi pusă sub semnul întrebării. Oamenii nu mai au pic de încredere iar acest lucru înseamnă că absolut toate politicile publice inițiate de guvern vor fi privite cu suspiciune. Acest lucru creează instabilitate pe termen lung.

Partenerii internaționali, investitorii străini vor privi cu aceeași suspiciune orice măsură care va veni din partea guvernului Grindeanu.

Pe lângă motivul de fond care a fost larg dezbătut în aceste zile – OUG 13 , o ordonanță dată pentru un singur om – mai există și alte motive care arată clar că Grindeanu nu mai poate sta niciun minut în fruntea guvernului după abrogarea promisă aseară.

Grindeanu a ales să îl salveze pe Dragnea pentru cadoul oferit de acesta, postul de premier. Dacă privim atent putem vedea că a existat un moment în care Grindeanu putea face pasul în spate. Putea să își dea demisia și să nu facă prostia emiterii aceste ordonanțe sau putea să îi spună lui Dragnea că nu va face acest lucru, intrând într-un conflict deschis cu el, dar salvând astfel situația.

Haideți să dăm firul înapoi și să mai privim încă o dată evenimentele.

1) Apare informația că guvernul intenționează adoptarea OUG.

2) Iohannis ajunge la guvern. Grindeanu face un pas în spate.

3) Apar protestele de stradă. Câteva zeci de oameni spun nu ordonanței.

4) Guvernul continuă activitatea și încearcă să convingă că pe fond OUG este binevenită. Se invocă deciziile de neconstituționale pe articolele care prevăd abuzul în serviciu.

5) Protestele continuă. Numărul demonstranților crește. Apar proteste în toate orașele mari.

6) Guvernul emite noaptea OUG-ul.

7) situația explodează.

Iată, desfășurătorul. Mai trebuie spus însă ceva. În aceste cazuri, serviciile de informații își fac treaba și trimit note cu privire la situația din țară. Cu alte cuvinte, Grindeanu a știut tot timpul că va exista o revoltă în țară. Probabil, a avut și o aproximare foarte exactă a gradului de revoltă. De altfel, dacă făceai un mic sondaj empiric, urmărind Facebook, discutând cu oamenii, îți dădeai seama cât de gravă e situația. Cu toate acestea a ales. A ales să îl salveze pe Dragnea și să dea cu flit unui popor. Și ce e cel mai grav, a ales să creeze o vulnerabilitate la adresa României.

Acum, toți PSD-iștii spun că suntem în pericol, că rușii lucrează, etc. Da, este adevărat. Într-o țară cu demonstrații de acest gen, o mică diversiune creată și se poate ajunge la o situație total neprevăzuta. Amenințarea rusă, deși nu trebuie să ne împingă în paranoia, este reală. O dovedesc scandalurile recente, cu spargerea serverului Partidului Democrat în SUA și cu campania de fake news din Germania.

Da, este un fapt dovedit în timp că instituțiile statului sunt slăbite și atunci devin vulnerabile. Nu este un secret pentru nimeni. De altfel, s-a văzut în ultima vreme și pentru cei mai puțin neavizați, de la Revoluția Portocalie, la Primăvara Arabă, la Euro-Maidan. Orice țară poate fi vulnerabilă în astfel de momente. Manifestanții din piață au fost extraordinari când au ales să meargă și să demonstreze pașnic, când au ales să izoleze ultrașii aduși de un binevoitor și nu au creat o manifestație violentă.

Dar nu este „vina” celor din stradă. Deși situația era știută, Grindeanu a ales să creeze o vulnerabilitate la adresa României doar pentru a-l salva pe Dragnea. Acesta este un motiv extrem de grav pentru care Grindeanu nu mai poate rămâne în funcție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.