Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grup specializat din UE, afirmaţii grave: A observat o ingerinţă a Rusiei în criza din Catalonia

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Grupul de experţi creat de Uniunea Europeană pentru combaterea propagandei ruseşti susţine că a detectat în ultimele luni o ingerinţă a Rusiei în criza din Catalonia, se arată pe pagina web europeană împotriva dezinformării, relatează vineri agenţia EFE. Baza de date de pe pagina https://euvsdisinfo.eu ţine o evidenţă a informaţiilor pe care acest grup le consideră 'ştiri false' (fake news), cum ar fi: 'Catalonia va recunoaşte Crimeea ca parte a Rusiei' sau 'Spaniola este studiată ca limbă străină în Catalonia', dar şi 'Funcţionari europeni sprijină violenţa în Catalonia'.

Printre alte 'dezinformări' consemnate de acelaşi website se mai regăsesc ştiri precum 'Şi insulele Baleare din Spania cer independenţa', aceasta fiind publicată de agenţia rusă Sputnik, care asigură că nu doar catalanii îşi doresc independenţa faţă de Spania. Conform surselor europene, respectivul grup de experţi are ca sarcină să analizeze activităţi considerate ca fiind propagandă rusească în special în ţările din estul Uniunii Europene, fără să se limiteze însă la acestea, grupul având în vedere astfel de activităţi pe ansamblul blocului comunitar.

UE este preocupată de astfel de imixtiuni, prin urmare subiectul va fi abordat luni la reuniunea miniştrilor europeni de externe, după cum a declarat un purtător de cuvânt al guvernului spaniol, conform Agerpres. Ministrul spaniol al apărării, María Dolores de Cospedal, a declarat că 'ceea ce a intrigat guvernul' de la Madrid în timpul crizei catalane este numărul mare al mesajelor pe reţelele de socializare provenite de pe 'teritoriul rus', menţionând totodată că aceasta nu înseamnă în mod obligatoriu că ele au fost lansate de instituţii ale autorităţilor de la Moscova, dar o asemenea situaţie obligă la 'prudenţă maximă'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.