Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericolul MAJOR pentru PSD, dacă pleacă Dragnea

PSD

Grupul Pentru Reformă Politică analizează situația din interiorul PSD și arată că o demisie a liderului Liviu Dragnea ar echivala cu o scindare a partidului, acesta urmând a fi măcinat de grupuri de interese din interior.

”Avem cu toţii părerile noastre despre PSD. Sunt persoane care sunt mai apropiate de PSD. Sunt şi alte persoane mai îndepărtate, dar este evident că ambele opinii sunt parte a procesului democratic. În aceste momente în care Liviu Dragnea a fost condamnat, se naşte o întrebare: mai are România nevoie de PSD?

Răspunsul este izbitor de simplu. România nu are nevoie doar de „stânga” sau de „dreapta.” România are nevoie de o multitudine de  opţiuni politice. Pentru că democraţia, în esenţă, înseamnă diversitate, înseamnă opţiuni multiple, înseamnă posibilitatea de a alege. Ori este clar că, în acest moment, în PSD, nu exsită nicio opţiune de leadership. Valeriu Zgonea se bate pentru PSD, dar este clar că nu este acceptat de partid. Mai sunt şi alţii care prin subteran se zbat pentru a obţine supremaţia. Pe scurt, PSD se va rupe dacă Liviu Dragnea îşi va da demisia. Cu bunele şi cu relele sale, Liviu Dragnea nu poate părăsi PSD pentru că simpla sa prezenţă în PSD reprezintă, de fapt, supravieţuirea uneia dintre celei mai mari formaţiuni politice din România. Asta înseamnă diversitate şi opţiunea de a alege nemijlocit stânga, dacă alegatorii văd acest lucru ca fiind necesar.

Democraţia ne pune adesea în faţa unor alegeri complicate: pe de-o parte, ne îndeamnă să alegem „dreptatea”, pe de altă parte, ne forţează să înţelegem că diversitatea este singurul „adevăr” care ne oferă stabilitate şi o multitudine de opţiuni politice pe care ne putem baza pentru a continua să trăim într-un spaţiu al libertăţii. Fără Liviu Dragnea, fie că ne place, fie că nu, această democraţie, acest spaţiu al diversităţii, încetează să mai existe. Şi oricât de ciudat ar părea, o eventuală demisie a lui Liviu Dragnea ar însemna o încetare a democraţiei. Vor fi multe voci care se vor zbate pentru a rupe PSD, dar înainte ca această ruptură să se întâmple, merită să ne întrebăm dacă nu cumva un PSD unit este mai bun decât un PSD dezbinat, lipsit de conducere.

În fond, un articol de presă nu poate răspunde la această întrebare. Cine poate răspunde la această întrebare este, până la urmă, alegătorul. Doar el poate sancţiona PSD când şi dacă acest lucru este perceput ca fiind necesar. Dacă PSD va pierde alegerile, atunci Liviu Dragnea va trebui să plece, dacă nu, Liviu Dragnea va trebui să rămână. Pentru că nu există structură mai legitimă a statului de drept decât votul, iar votul liber exprimat, poate să ne spună dacă PSD mai merită sau nu să facă parte din arhitectura politică românească.

În aceste condiţii este evident că PSD trebuie să fie condus de Liviu Dragnea până la sfârşitul alegerilor, pentru a vedea dacă acest lider al PSD trece singurul test care este relevant în acest moment: testul democraţiei, care se dă, numai şi numai, la urne!”, se arată în analiza Grupului Pentru Reformă Politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.