Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul PPE: Educația și asigurarea unui loc de muncă pentru tineri reprezintă priorități cheie

educatie

O economie mai dinamică, mai competitivă și inovatoare nu se poate realiza fără investiții în viitorul tinerilor. Educația și asigurarea unui loc de muncă pentru tineri reprezintă priorități cheie pentru Grupul PPE, cele două fiind esențiale pentru a le oferi acestora perspective mai bune. Tinerii sunt motorul economiei. Tocmai de aceea, reprezentanții Grupului PPE afirmă că ei trebuie integrați pe piața muncii prin utilizarea unui set de politici, de stimulente economice și de programe sociale speciale, precum și prin utilizarea educației și a formării.

Printre prioritățile Grupului PPE se numără redresarea economică și crearea de locuri de muncă. Criza economică din 2008 a dus la o creștere îngrijorătoare a ratei șomajului în rândul tinerilor. Chiar dacă, prin politicile sale, Grupul PPE a jucat un rol decisiv în stabilizarea Europei după criză, problema șomajului, care încă persistă, nu poate fi ignorată.  Statisticile ne arată că aproximativ unul din cinci tineri europeni nu are, în prezent, un loc de muncă.Grupul PPE și-a asumat un rol activ în găsirea și implementarea unor soluții în acest sens. Statele membre UE au la dispoziție 6 miliarde de euro, prin Fondul social european,  pentru perioada 2014 – 2020, pentru sprijinirea măsurilor naționale ce au ca scop să ajute tinerii sub 25 de ani, fie să își găsească un loc de muncă, fie să se formeze sau să se califice suplimentar într-o anumită meserie. Pentru a putea folosi banii de la UE, statele membre trebuie să propună proiecte concrete, care să aducă sau readucă tinerii pe piața muncii, spun reprezentanții Grupului PPE.

content-image

Cu scopul de a contracara rata crescută a șomajului în rândul tinerilor, Grupul PPE și-a concentrat eforturile și pe modernizarea învăţământului superior și pe sprijinirea și promovarea programlui pentru tineret Erasmus+. Acesta este cel mai nou program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Programul dispune de un buget de 14,7 miliarde de euro, în perioada 2014 – 2020. Erasmus + alături de EURES combină educația cu stagiile de pregătire și stimulează formarea, uceniciile, capacitatea de inserție profesională, oferind oportunițăti în a dobândi experiență utilă pentru milioane de cetățeni din UE.

Reprezentanții Grupului PPE consideră, de asemenea, că este nevoie de o mai bună coordonare între programele de învățământ și cerințele de pe piața forței de muncă, care se află în permanentă schimbare. Tocmai de aceea, Grupul sprijină educația și formarea în TIC -dezvoltarea competenţelor profesionale şi cunoştințelor practice în ceea ce priveşte utilizarea calculatorului - astfel încât tinerii să poată dobândi cunoștințe și competențe digitale relevante. Cererea de forță de muncă calificată în sectoarele care utilizează tehnologie înaltă și cercetare este și va rămâne la un nivel ridicat. Tocmai de aceea, spun reprezentanții Grupului PPE, tinerii trebuie îndrumați și susținuți și în domenii precum știința, tehnologia, matematica, ingineria (STIM).  Pentru a preveni “exodul creierelor”, UE trebuie să fie capabilă atât să dezvolte, cât să și atragă forță de muncă înalt calificată, căreia să îi creeze condiții favorabile. Doar așa Uniunea Europeană va demonstra că este competitivă și va putea face față provocărilor din interior și din exterior și, poate și mai important, doar așa UE va reuși să recâștige încrederea cetățenilor în proiectul european.

Grupul PPE acordă o atenție deosebită și tinerilor antreprenori și crede în capacitatea oamenilor și în spiritul lor întreprinzător, mai degrabă decât în intervenția statului, pentru a crea locuri de muncă și a reduce șomajul. Unul dintre obiective Grupului este să elibereze întreprinderile nou-înființate de birocrația stufoasă, astfel încât tinerii să se poată concentra pe cercetare, creație și inovare. Este de asemenea necesar, potrivit reprezentanților popularilor europeni, ca tinerii să beneficieze din plin de avantajele pe care le oferă piața unică digitală pentru a găsi și crea locuri de muncă. Totodată, reprezentanții PPE consideră că este nevoie de o reindustrializare a Europei care să se bazeze pe o strategie coerentă și pe implementarea acesteia.

Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 215 membri din 27 de state membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.