Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Guvernarea Cioloș trebuie JUDECATĂ, dar nu cu gesturi de imagine'

inquam / George Calin
dacian ciolos

Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că guvernarea Cioloș trebuie judecată, pentru că în decursul unui an "s-au schimbat atâția miniștri fără să știm ce s-a întâmplat". Totodată, acesta o acuză pe Raluca Prună, fostul ministru al Justiție, de faptul că nu a gestionat bugetul ministerul astfel încât să rezolve problemele din penitenciarele din România.

Consultantul politic a subliniat că, în ceea ce privește o lege a amnistiei, urgența zero este o amnistie fiscală: "Funcționarii statului român, ei s-au subordonat unei politici de stat care a fost inaugurată în 2005, odată cu regimul Băsescu, pe modelul ‘Capul plecat, sabia nu-l taie’, Cu o mare diferență specifică, că Băsescu s-a referit tot timpul la capul său. El nu s-a referit la capul său, el nu a negociat pentru această țară. El a negociat capul său. Că dacă el negocia capul țării și spunea că suntem obedienți în politica noastră a statului față de voi, dar ce ne dați, ce ne oferiți, că suntem de strajă aici la frontiera dublă a NATO și a UE, n-ar fi fost rău. În schimb, omul a mers ‘Capul plecat, sabia nu-l taie’, a generat un sistem represiv nemaiîntâlnit în nicio țară a UE, și funcționarii s-au raliat acestui sistem. Serviciile secrete, dacă au văzut că se poate, și-au implementat oameni, unii buni, alții neprofesioniști, în instituțiile administrative unde nu e cu ‚să trăiți!’, nu e cu chipiu, acolo trebuie să fie cu expertiză. Pentru că așa la ANAF s-au distrus afaceri. Dacă vorbim de amnistie, urgența zero este o amnistie fiscală, din care să salvăm afacerile românești, pentru că ne-am distrus capitalul românesc. Care nu s-a întâmplat numai în regimul Băsescu, să nu fim nedrepți, s-a întâmplat începând cu guvernarea Năstase și cu privatizările acelea dezastru, în dezavantajul statului român, în care active foarte importante au fost privatizate pe bani mărunți, capitalurile rezultate în urma exploatării acestor structuri industriale au fost exportate fără ca nimeni din România să nu spună nimic. Și ne-am trezit după atâția ani netrăgându-i de mânecă pe reprezentanții corporațiilor multinaționale, ai băncilor străine care au venit și au pârjolit sistemul bancar românesc. Cum să nu vedem? Dar nu au existat aceste informări, nu au existat anchete de presă? Ce au făcut aceste guvernări, că acum suntem la războiul guvernărilor? Nu au făcut nimic".

Citește și: `Proiectul amnistiei ar trebui discutat cu seriozitate.`

Acesta a susținut că acuzațiile pe care Dragnea le aduce guvernării Cioloș, privind rectificările pozitive din lunile august și noiembrie, trebuie dovedite.

"Trebuie văzut în ce măsură acest lucru foarte grav pe care Liviu Dragnea îl acuză la adresa Guvernului Cioloș este real sau nu. Este foarte greu să vezi prin cenușa războiului. Datoria noastră, și cel puțin la Realitatea TV, o să încercăm să descifrăm dacă, într-adevăr, acele rectificări pozitive au fost ilegale sau nu, dacă s-au datorat unor neatenții sau unor lucruri făcute intenționat. Pentru că, totuși, noi am avut o guvernare anormală. O guvernare atât de mică în timp, cu un om mic. După mine, Dacian Cioloș a fost un om mic. S-au schimbat atâția miniștri fără să știm ce s-a întâmplat. Nu s-a întâmplat nimic. Ori noi aveam pretenția de la niște oameni care vin de la marele Bruxelles să pună niște mecanisme în funcțiune care să conteze. Mă așteptam ca Raluca Prună să cheltuiască banii din bugetul Ministerului Justiției pentru rezolvarea situației din penitenciare, nu să dea înapoi la buget sume atât de mari necheltuite. Asta este o guvernare care trebuie să fie judecată, dar nu cu gesturi de imagine. Și trebuie să vedem dacă, într-adevăr, această bombă lansată de Dragnea este așa sau nu e așa. Dacă e așa, e foarte grav. Și nu mai putem să spunem direct ‚sunteți de vină că nu implementați programul cu care ați câștigat alegerile’. La alegeri e ca la Loterie. Și-n America. Se spun o groază de lucruri, acela care este crezut merge mai departe. Credeți că Donald Trump va face ceva din ce va zice? Eu nu. Dar l-au votat americanii. Și în România e la fel. Mai degrabă trebuie să vedem cât de frauduloasă și dacă a fost guvernarea lui Cioloș, ceea ce va fi scandal mondial. Sumele să spunem că sunt considerabile, nu atât de mari, dar deja 2-3 miliarde de euro contează. Sunt bani. Mai mult, este o minciună instituționalizată, dacă va fi așa", a spus Cozmin Gușă la Realitatea TV.

Referitor la aceste rectificări bugetare, Gușă a susținut că în lunile august și noiembrie Banca Națională a trimis Ministerului Finanțelor un raport și o prognoză care arătau că, în acel moment, nu se potea face rectificare pozitivă.

"Războiul acestor guverne este total neproductiv. El trebuie tranșat, că dacă se duce pe baza bugetului de pornire și a calculelor pentru ceea ce administrăm în 2017, este ceva important. Dar trebuie să se termine rapid. Eu sper ca Grindeanu să meargă pregătit la Cotroceni și să se încheie într-o treabă clară. Aici nu te joci. Economia României este integrată. Trebuie să se pună punct săptămâna asta. D-aia comisa e bună. Partea proastă este că n-avem opoziție. Subiectul este mult prea important și el nu trebuie administrat sub forma unor certuri, ci sub forma cercetării adevărului. Aici sunt schimburi de mail între instituții. În 48 de ore se rezolvă treaba. Dacă ar merge și ar întreba la Banca Națională care a fost raportul și prognoza trimise în luna august către doamna Dragu și apoi luna noiembrie, ar afla că a fost un raport și o prognoză care arătau în acel moment că rectificare pozitivă nu putem face. Informația mea este că în luna august la Ministerul de Finanțe s-a primit o astfel de prognoză. Dacă au existat aceste informări și aceste prognoze către Ministerul de Finanțe, atunci acea rectificare pozitivă nu avea cum să existe, decât dacă ascundea în spate vreo gogoașă. Sunt niște semne că pe la Ministerul Sănătății s-au dus mulți bani în ultmiul trimestru din 2016, dar să vedem dacă s-au dus cu rost sau fără rost", a dezvăluit consultantul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.