Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul BNR ne liniștește cu aderarea la EURO: Vom avea leu și peste 10 ani

lei

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca, in conditiile crizei din Grecia si a repercusiunilor asupra zonei euro, Romania va avea si peste zece ani leul ca moneda. Seful BNR avertizeaza populatia ca actualele scaderi de preturi nu vor continua prea multa vreme.

Isarescu este de parere ca, la zecea ani de la taierea a patru zerouri din coada leului, moneda nationala a devenit una de incredere si pana si un ban are valoare. „Au aparut preturile promotionale de 2,99 de lei, de 3,99 de lei. Batem banutul, moneda de un ban, pentru a castiga aceasta incredere, desi ne costa mai mult decat valoreaza in sine moneda. La nivelul economiei romanesti s-a castigat credibilitate. Ne desparteam de o lunga perioada inflationista”, a declarat seful BNR, ieri, la aniversarea a zece ani de la denominarea leului. El a remarcat faptul ca, la un deceniu distanta, inflatia a scazut, in vreme ce leul a dobandit valori normale. „Trebuie sa marturisesc ca, dupa zece ani, conducerea BNR a trecut mult mai usor prin criza cu leul greu”, a spus Isarescu.

Viata lunga pentru moneda nationala

Isarescu a fost de parere ca, in conditiile problemelor aparute in zona euro, ca urmare a crizei din Grecia si a rezultatelor referendumului din aceasta tara, este din ce mai probabil ca peste zece ani Romania sa aiba ca moneda tot leul. Guvernatorul a amintit ca unul dintre motivele denominarii l-a reprezentat pregatirea monedei pentru trecerea la euro, la momentul cand Romania va fi pregatita pentru acest pas. „In urma cu zece ani i-am urat leului greu sa aiba parte de sanatate. Atunci nu i-am spus sa aiba viata scurta, am gasit o formulare, asa, de trecere la euro. Acum inclin sa spun sa aiba si viata mai lunga, este moneda noastra”, a tinut sa precizeze guvernatorul BNR, subliniind, astfel, ca Romania nu va trece prea curand la moneda unica.

Ieftinirea alimentelor se va opri

In urma reducerii TVA la alimente in iunie, preturile au scazut, in medie, cu  11%, si au dus la cresterea notabila a vanzarilor, cele mai dinamice categorii de produse fiind cele care au redus pretul cel mai mult. Pentru cafea, de exemplu, o reducere de pret in medie cu 15% a produselor a dus la o crestere a volumului vanzarilor cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut (1-14 iunie). Alte categorii foarte dinamice au fost carnea, branza, bauturile non-alcoolice si snacksurile. Guvernatorul BNRE atrage insa atentia ca scaderile de preturi sunt temporare. „Inflatia a scazut in iunie la minus 2%, deci deflatie. Mizam pe faptul ca aceasta nu inseamna ca publicul va crede ca preturile vor scadea constant de acum si sa amane consumul”, a spus Isarescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.