Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a aprobat programul geologic naţional

unibuc.ro
geologie explorari forari

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de lege pentru aprobarea programului geologic la nivel naţional, având ca obiectiv, printre altele, asigurarea datelor necesare bazei de ofertare a lucrărilor de explorare viitoare.

 

Potrivit unui comunicat al Executivului, programul are în vedere creşterea gradului de cunoaştere a potenţialului geologic de resurse minerale disponibile la nivel naţional, prin realizarea de lucrări de prospecţiune şi cercetare geologică la nivel naţional.

Obiectivele specifice ale programului geologic vizează: asigurarea datelor necesare bazei de ofertare a lucrărilor de explorare viitoare; actualizarea informaţiilor privind baza de substanţe minerale utile naţionale; furnizarea studiilor/rapoartelor de sinteză de evaluare şi interpretare a informaţiilor; sprijinirea autorităţilor centrale şi locale în fundamentarea programelor de dezvoltare economică viitoare pornind de la baza de materii prime, respectiv de substanţe minerale utile identificate la nivel naţional, regional şi local.

În comunicat se precizează că perioada de derulare a programului, precum şi bugetul estimat necesar pentru întreaga perioadă de derulare a acestuia vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

"Pentru îndeplinirea programului, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de autoritate competentă, va transmite Ministerului Economiei listele cu obiectivele geologice propuse în funcţie de necesităţile şi priorităţile identificate la nivel naţional, după consultarea prealabilă a Ministerului Apelor şi Pădurilor, conform domeniului de competenţă al acestuia. Fondurile necesare pentru finanţarea programului se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei, care are calitatea de ordonator principal de credite, în limita prevederilor bugetare aprobate anual cu această destinaţie. Implementarea programului se face etapizat, prin procedură competitivă de ofertare deschisă, transparentă şi nediscriminatorie în condiţii de piaţă, conform legislaţiei specifice achiziţiilor publice", menţionează Guvernul.

Totodată, conform comunicatului, lucrările şi bunurile recepţionate vor intra în proprietatea statului şi administrarea Ministerului Economiei, urmând a fi predate către ANRM şi, după caz, Ministerului Apelor şi Pădurilor, pe bază de protocol de predare-primire.

"Lucrările de cercetare în domeniul ape subterane potabile şi industriale, pentru activităţile de prospecţiune, explorare, determinare şi evidenţă a resurselor pot fi realizate de titulari pe baza actelor de reglementare emise de Ministerul Mediului şi Ministerul Apelor şi Pădurilor. Titularii de contracte au obligaţia remedierii mediului afectat de lucrările de prospecţiune şi explorare, în conformitate cu legislaţia specifică privind refacerea zonelor în care solul, subsolul şi ecosistemele terestre au fost afectate, precum şi cu legislaţia specifică gestionării deşeurilor din industria extractivă", precizează Guvernul.

Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, la propunerea Ministerului Economiei şi cu avizul ANRM, prin hotărâre a Guvernului, se aprobă metodologia de aplicare a legii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.