Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a ecis noi reglementări asupra Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole

apia

Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență, noi reglementări cu privire la activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS - Land Parcels Identification System-LPIS) pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu noile regulamente europene.

Potrivit actului normativ, activitatea de digitizare şi actualizare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole reprezintă activitate de interes național. Actul normativ prevede ca, în perioada iulie 2016-decembrie 2020, suprafaţa anuală care urmează a fi digitizată de către Ministerul Apărării Naţionale, să fie de cel mult 21.000 km2, urmând ca suprafața rămasă ce o depășește pe cea care revine în sarcina MApN să se realizeze de Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), cu personal din structurile sale de specialitate, structuri ce vor fi consolidate pentru a desfășura întreaga activitate reglementată de digitizare şi actualizare a LPIS.

Până în prezent, activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS, realizată pe baza ortofotoplanurilor color, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), era executată exclusiv de către Ministerul Apărării Naţionale (MApN), respectiv de către Direcţia Topografică Militară. Ca urmare a diminuării personalului responsabil din cadrul MApN, există riscul ca activitatea de digitizare şi actualizare LPIS pe anul 2016 să nu se poată realiza la timp, iar întârzierile ce decurg putând atrage penalităţi aplicate de Comisia Europeană pentru neactualizarea LPIS între 2% și 30% din pachetul financiar alocat României pentru plățile directe. Întârzierile sunt constatate de misiunile de audit ale Comisiei Europene care au loc cel târziu o dată la doi ani și vizează anul curent și anul anterior de cerere de plată.

Punerea în aplicare a noilor reglementări se va realiza în baza unui protocol, care se va încheia între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Apărării Naționale, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare o ordonanței. Prin protocolul încheiat, structurile MApN care execută activitatea de digitizare şi actualizare a LPIS se vor stabili de către ministrul apărării naționale, iar structurile MADR beneficiare ale activității de digitizare şi actualizare a LPIS de către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

De asemenea, se vor încheia anual contracte de prestări de servicii între structurile desemnate ale MApN şi MADR, pentru anul 2016 contractele se vor încheia în termen de 10 zile de la semnarea protocolului, în limita bugetului aprobat al APIA pentru anul 2016.

Măsurile adoptate au fost necesare pentru actualizarea la timp a LPIS în conformitate cu noile regulamente europene şi evitarea penalităților aplicate de Comisia Europeană, precum şi pentru a se elimina riscul excluderii, parțiale şi totale, a României de la finanțarea europeană (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR) a cheltuielilor privind măsurile de sprijin, ceea ce ar putea crea blocaje în efectuarea plăților către fermieri.

Informații suplimentarePentru actualizarea LPIS este necesară digitizarea/verificarea a unei suprafețe de minim 40.000 km2 pe an pentru a putea acoperi până în 2020 cei aproximativ 130.000 km2 delimitați ca suprafețe agricole. Pe lângă această suprafață sunt necesare digitizări suplimentare în conformitate cu Documentul de lucru DSCG/2014/33 - FINAL al CE ”Document de orientare privind sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) în temeiul articolelor 5, 9 şi 10 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014” și cu Documentul de lucru DSCG/2014/31-FINAL al CE (Ghid privind stabilirea stratului ZIE (Zone de interes ecologic) menţionat la articolul 70(2) al Regulamentului (UE) nr.1306/2013), conform unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.