Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a publicat lista cu organizaţiile ce au statut de utilitate publică / DOCUMENT

În România există numai 133 de organizaţii ce au obţinut statut de utilitate publică în urma unui proces de evaluare, restul de aproximativ 1.300 de asociaţii şi fundaţii au primit direct acest statut, în baza unor legi speciale prin care au fost înfiinţate, fără a li se aplica un filtru de selecţie care să includă criterii minimale.

DOCUMENTUL POATE FI CONSULTAT AICI

Potrivit unui comunicat al Executivului transmis STIRIPESURSE.RO, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) a prezentat, joi, în cadrul şedinţei de Guvern, situaţia statistică şi principalele concluzii rezultând din evaluarea aplicării cadrului legal privitor la situaţia asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică.

Citește și: Cafeaua va deveni un LUX: Prețul va EXPLODA în perioada următoare

"Evaluarea prezentată în şedinţa de Guvern de astăzi cu privire la situaţia la zi a asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică (...) arată că actualul Guvern a decis să nu mai amâne măsurile prin care să ţină o evidenţă asupra modului în care ambele părţi îşi respectă obligaţiile. Nu poate fi pervertit un mecanism iniţial corect prin care se acordă beneficii din resurse publice şi care trebuie să-i ajute pe cei corecţi, nu pe cei care ştiu să se descurce când e de luat ceva de la stat, dar uită să-şi ţină ulterior angajamentele", a afirmat Violeta Alexandru.

Conform sursei citate, "lipsa unor criterii de obţinere a statutului uşor de operaţionalizat şi intervenţia politicului în procedură au condus la acordarea statutului de utilitate publică cu precădere în ani electorali, anii de vârf fiind 2004 (27 de organizaţii) şi 2008 (36 de organizaţii), de altfel ani electorali, momente în care au fost acordate şi sume importante din fondul de rezervă al Guvernului, fără o metodologie transparentă".

Citește și: Chipsurile vor fi înlocuite, în viitor, cu gândacii: Noile tendințe în gastronomie

De asemenea, potrivit MCPDC, acordarea statutului s-a realizat în ultimii ani fără monitorizarea modalităţii de conformare a asociaţiilor şi fundaţiile cu obligaţiile minimale prevăzute de lege, din cele 133 doar 39% dintre acestea publicând rapoartele de activitate în Registrul ONG şi 51% în Monitorul Oficial.

De asemenea, 17 organizaţii nu au depus bilanţul pentru anul 2015 şi peste 40 dintre acestea înregistrează debite la bugetul de stat, în sumă totală de peste 1.700.000 lei.

Citește și: Ai CURAJ? Asta e noua ‘fântână’ de adrenalină din Europa: Firește, e în Amsterdam / VIDEO

"Urmare a analizei realizate, MCDPC intenţionează revizuirea cadrului legal, respectiv o intervenţie legislativă care vizează modificarea condiţiilor de acordare a statutului de utilitate publică, a criteriilor de acordare, dar şi de retragere, responsabilitatea monitorizării îndeplinirii condiţiilor legale după acordarea statutului de utilitate publică, sancţiuni pentru nedepunerea la timp a rapoartelor cerute de lege şi alte aspecte relevante", mai anunţă Guvernul.

Totodată, MCPDC intenţionează preluarea coordonării politicilor publice în domeniu şi a creşterii capacităţii ministerelor de a responsabiliza şi sancţiona, acolo unde este cazul, asociaţiile şi fundaţiile cărora li s-a conferit statutul de utilitate publică.

Citește și: 150 de milioane de dolari pentru rolul James Bond: Cine e actorul care a primit oferta

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.