Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul anunță traseul pentru ca România să adopte moneda euro

flickr.com
euros

Guvernul își menține angajamentul de adoptare a monedei euro. O dată concretă va fi stabilită după realizarea unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediție a programului de convergență, potrivit Programului de Convergență 2016-2019 adoptat prin Memorandum în ședința de astăzi.

Citeşte şi: Dragnea, despre propunerea ca Ponta să-i ia locul lui Zgonea: 'E pregătit pentru toate funcţiile'

Stabilirea unei date certe privind adoptarea monedei euro necesită un consens politic și social larg și o mai bună înțelegere a eforturilor necesare atingerii acestui obiectiv. Guvernul implementează o serie de măsuri structurale pentru creșterea transparenței cheltuielilor publice, analizarea și îmbunătățirea eficienței acestora, modernizarea achizițiilor publice, prioritizarea investițiilor, întărirea guvernanței corporative în întreprinderile de stat, care vor conduce pe termen mediu la îmbunătățirea structurală a finanțelor publice.

Vezi şi: Liviu Dragnea dă detalii despre excluderea lui Valeriu Zgonea

Programul de Convergență ediția 2016 are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare și cadrul macroeconomic actualizat pentru 2016-2019. Creșterea economică prognozată este de 4,2% în 2016 și de 4,3% în 2017. Prin actuala planificare bugetară națională estimăm că deficitul bugetar nu va depăși rata de referință de 3% din PIB în 2016 și 2017 și că va reveni pe o traiectorie descrescătoare în 2018-2019. De asemenea, se așteaptă devierea de la ținta privind obiectivul pe termen mediu în 2016 și 2017, ca urmare a măsurilor din noul Cod fiscal și a majorărilor salariale aprobate în cursul anului 2015. Din 2018, această tendință se va schimba, se anunţă într-un comunicat de presă.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat miercuri că până în aprilie anul viitor va fi stabilit un calendar de măsuri care să vizeze trecerea la moneda euro.

Citește și: Au instalat o cameră video să vadă ce face menajera și au fost șocați / VIDEO 18+

"Guvernul îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro. O dată concretă va fi stabilită în urma realizării unui calendar de trecere la moneda euro, ce va fi finalizat până la următoarea ediţie a programului de convergenţă. (...) Pentru adoptarea monedei euro este necesar a avea un raport comprehensiv şi paşi concreţi pe perioada următoare, ce măsuri trebuie luate pentru creşterea gradului de flexibilitate şi competitivitate ale economiei româneşti. Astfel, în cursul anului, până în aprilie 2017, va fi elaborat acest studiu şi va cuprinde un calendar de măsuri. E foarte importantă convergenţa reală la euro şi mă refer la convergenţa veniturilor populaţiei. După cum ştim, în acest moment, veniturile populaţiei, acest PIB pe cap de locuitor, este undeva la 55% din media europeană. Bunele practici arată că aderarea unor monede într-o zonă monetară ar trebui să se facă acolo unde veniturile populaţiei sunt undeva la 70-80% din media veniturilor populaţiei din respectiva zonă monetară", a explicat Dragu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Citește și: Specialiștii AVERTIZEAZĂ: Nu vă mai strângeți câinele în brațe

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri programul de convergenţă pentru perioada 2016-2018 care, potrivit ministrului, "are la bază strategia fiscal-bugetară şi cadrul macroeconomic actualizat pentru perioada 2016-2018".

"Estimăm un deficit bugetar în termeni ESA de 2,95% din PIB şi un deficit în termeni ESA de circa 2,9% din PIB pentru anul următor. Se aşteaptă o abatere de la obiectivul bugetar pe termen mediu în anii 2016 şi 2017, în principal ca urmare a reducerii de impozite şi taxe aprobate prin noul Cod fiscal şi prin majorările unor drepturi de asistenţă socială, decise în anul 2015", a adăugat Anca Dragu.

Citește și: 64 de lumânări au fost depuse la sediul DNA / FOTO

Ea a mai explicat că, pentru construcţia bugetară pe 2016, s-a avut în vedere noul Cod fiscal, în implementare de la 1 ianuarie anul acesta, "care are un impact negativ de 10 miliarde de lei".

Dragu a arătat că măsurile aprobate în 2015 cu impact asupra cheltuielilor, "în special prin creşteri de salarii şi în zona de asistenţă socială", au un impact negativ de 13 miliarde de lei.

 

"Pentru perioada 2017-2019 avem de asemenea în vedere aplicarea Codului fiscal pentru 2017 cu noi măsuri de relaxare fiscală, care se ridică la un impact 7,5 miliarde de lei, mai puţine venituri publice. Am mai luat în considerare creşterea vărsămintelor pentru pilonul 2 de pensii cu 0,9 puncte procentuale în 2017 şi aplicarea proiectului legii salarizării unitare şi aplicarea legii pensiilor pentru anul următor", a menţionat ministrul Finanţelor în conferinţa de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.