Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul aprobă noi reglementări privind descalificarea sportivilor în caz de dopaj

sport

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2006 privind completarea situațiilor referitoare la descalificarea sportivilor în caz de dopaj.

Potrivit actului normativ, o încălcare a Codului Anti-Doping într-un sport individual, survenită în timpul unei testări în competiție, duce automat la descalificarea rezultatelor individuale obținute în acea competiție, cu toate consecințele ce decurg de aici, inclusiv retragerea medaliilor, a punctelor și a premiilor.

Sancțiunea se aplică tuturor rezultatelor individuale obținute de sportiv la data prelevării probei, în urma prezenței substanței interzise sau a metaboliților acestora în proba biologică a sportivului, sau la data săvârșirii încălcărilor reglementărilor anti-doping, prin folosirea de substanțe interzise sau a metaboliților acestora, falsificarea sau tentativa de a falsifica orice parte a controlului doping.

Sancțiunea prevăzută pentru încălcarea reglementărilor anti-doping ca urmare a necomunicării datelor de localizare sau test neefectuat este suspendarea pe doi ani, cu posibilitatea reducerii acesteia la o perioadă minimă de un an, cu excepția situațiilor în care există un istoric de modificare a informațiilor de localizare de ultim moment sau o conduită similară a sportivului, care generează o suspiciune gravă de încercare a evitării procedurii de testare.

În cazul prezenței unei substanțe interzise sau a metaboliților acesteia în proba biologică, suspendarea este de patru ani la prima abatere, cu excepția substanțelor specifice.

Din lista substanțelor nespecifice fac parte agenții anabolici, hormonii peptidici și metode interzise.

Totodată, modificările și completările aduse Legii 227/2006, prevăd posibilitatea ca înainte de informarea sportivului sau a unei persoane despre o încălcare a codului anti-doping, Agenția, prin sistemul ADAMS și prin consultarea Agenției Mondiale Anti-Doping sau a altor organizații anti-doping, trebuie să verifice dacă persoana în cauză a mai săvârșit și alte infracțiuni de dopaj în trecut.

Agenția Națională Anti-Doping are obligația de a face public anual raportul statistic referitor la activitățile de control doping întreprinse, copia acestuia fiind comunicată Agenției Mondiale Anti-Doping

În vederea protejării sănătății sportivilor și prevenirii dopajului în sport, federațiile sportive naționale, cluburile sportive și ligile profesioniste și personalul asistent al sportivilor au obligația de a desfășura programe de educație anti-doping.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.