Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul canadian a intrat sub focul criticilor după tragedia băieţelului sirian înecat

canada

Guvernul conservator al Canadei a intrat sub focul criticilor joi după informaţiile că familia unui băieţel sirian, înecat în naufragiul unei ambarcaţiuni cu refugiaţi şi al cărui corp a fost adus de valuri pe o plajă din Turcia, a vrut să emigreze în Canada, relatează agenţia Reuters. 

O fotografie a corpului băieţelului de 3 ani Aylan Kurdi, adus de valuri pe o plajă din staţiunea Bodrum de la Marea Egee, a făcut înconjurul lumii şi a provocat furie pe social media din cauza inacţiunii percepute a ţărilor dezvoltate de a-i ajuta pe refugiaţi. 

Mătuşa băiatului Tima Kurdi, care locuieşte la Vancouver, a declarat că ea spera să-l aducă pe fratele ei - tatăl lui Aylan - şi familia lui în Canada, dar a încercat mai întâi să sponsorizeze un alt frate, în prezent în Germania, o cerere ce a fost respinsă. 

Stăpânindu-şi lacrimile, liderul Noului Partid Democrat Thomas Mulcair, a cărui formaţiune conduce în sondaje înaintea alegerilor din 19 octombrie, în urma cărora şi prim-ministrul conservator Stephen Harper speră de asemenea să obţină un nou mandat, a declarat că unul dintre membrii partidului său în parlament a încercat să ajute familia băiatului. 

"Este greu de suportat că noi nu facem nimic. Canada are obligaţia de a acţiona", a declarat Mulcair în timpul unei opriri de campanie la Toronto. 

La rândul său, liderul liberal Justin Trudeau a spus că Ottawa trebuie imediat să accepte 25.000 de refugiaţi sirieni. 

Ministrul conservator al imigraţiei Chris Alexander şi-a abandonat propria campanie şi s-a întors la Ottawa pentru a se concentra asupra crizei refugiaţilor. El a declarat că se întâlneşte cu responsabili pentru a obţine o actualizare asupra cazului familiei şi crizei migranţilor în general. 

Harper a afirmat că el şi soţia sa, Laureen, au văzut fotografiile băiatului înecat şi s-au gândit la fiul lor la această vârstă. 

"Dacă ne uităm la milioanele de oameni care sunt în pericol, la zecile de mii care sunt pe moarte, am putea să înnebunim de durere. Evident că facem ceea ce putem pentru a ajuta", a declarat Harper reporterilor. 

"Politica pentru refugiaţi în sine nu este o soluţie de la distanţă", a mai spus el, referindu-se la participarea Canadei în campania militară împotriva grupării militante Statul Islamic. 

Revizuirea sistemului de imigraţie al ţării de către Harper a fost criticată de avocaţii refugiaţilor. 

Ministrul imigraţiei Chris Alexander a mai notat că guvernul are un obiectiv de a accepta 23.000 de refugiaţi irakieni şi 11.300 sirieni şi ar adăuga 10.000 de "minorităţi etnice şi religioase persecutate din regiune". Dar el a confirmat că din obiectivul de 11.300, Canada a 
reinstalat doar 2.300. 

În timp ce locuitorii Canadei şi unele organizaţii pot sponsoriza refugiaţi, procesările sunt lungi, de până la aproape patru ani pentru a procesa o cerere la Ankara, notează Reuters. 

Canada nu a primit nicio cerere de azil pentru familia băieţelului înecat, dar a primit pentru alţi membri ai acestei familii, a precizat joi administraţia, citată de France Presse, pe de altă parte. 

"O cerere pentru Mohammed Kurdi şi familia sa a fost primită de minister dar a trebuit să fie returnată pentru că era incompletă şi nu respecta cerinţele regulamentare în materie de dovadă a recunoaşterii statutului de refugiat", potrivit Citizenship and Immigration Canada. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.