Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ciolos scoate la lumina toti banii publici. Cat, cum si pe ce cheltuie statul fiecare leu

business24.ro
transparenta buget

Proiectul "Transparenţă bugetară" reprezintă un element în plus în procesul de transparentizare a activităţii administraţiei, dar mai ales a modului de cheltuire a banului public, şi este un instrument care furnizează date ce vor putea fi accesate de orice cetăţean sau firmă din România, a declarat vineri premierul Dacian Cioloş. Site-ul unde pot fi gasite aceste informatii a fost lansat vineri: http://www.transparenta-bugetara.gov.ro/

"Este vorba de un prim element sau un element în plus faţă de ceea ce am promis încă de la începutul mandatului acestui guvern. Adică mai multă transparenţă a activităţii administraţiei, mai multă transparenţă, mai ales, a cheltuirii banului public. Nu doar transparenţă vis-a-vis de modul cum sunt repartizate fondurile pe diferite linii bugetare, pe ce se cheltuiesc banii, dar şi modul în care se cheltuiesc. Şi asta atât la nivelul administraţiei centrale, cât şi la nivelul administraţiei locale", a precizat premierul, la lansarea proiectului "Transparenţă bugetară".

Cioloş a afirmat că transparenţa este un element esenţial nu numai pentru îmbunătăţirea performanţei administraţiei, el adăugând că a cerut Ministerului de Finanţe să existe încă de la început şi o urmărire atentă a execuţiei bugetare, atât cantitativ, cât şi calitativ.

"Cantitativ ca să vedem unde se cheltuie şi unde nu se cheltuie banul, ca să putem să-i orientăm la timp spre alte domenii unde e nevoie de ei, dar şi calitativ să putem compara sumele care se cheltuiesc şi rezultatele. Deci acest instrument este, în primul rând, unul foarte util în intern, pentru procesul decizional în cadrul ministerului şi al administraţiei publice centrale şi locale, pentru că e un instrument de urmărire a implementării politicilor publice care necesită cheltuieli bugetare. Dar, este mai ales un proces de transparenţă publică pentru că, practic, acelaşi tip de informaţii pe care-l aveau până acum, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin uşor accesibil, administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum aceste informaţii devin şi publice. Deci, orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate să ştie modul cum sunt repartizate fondurile şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, centrală sau locală", a afirmat premierul.

Cioloş a adăugat că programul ar trebui să permită şi "înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie".

"Va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii şi cât costă o investiţie sau alta. De multe ori, la noi sunt discuţii nu legat de utilitatea unor investiţii, dar de eficienţa cheltuirii banilor pentru o investiţie sau alta. (...) Sigur că pornind de aici este un prim pas, vrem să mergem şi mai departe cu acest tip de transparenţă. Să venim aşa cum am spus şi cu alte tipuri de informaţii legate de modul în care sunt încheiate anumite contracte, modul în care sunt executate anumite contracte", a spus premierul.

El a mulţumit Ministerului Finanţelor pentru efortul depus în realizarea proiectului, subliniind că, de regulă, imaginea instituţiei este asociată cu aceea "a unei structuri rigide închistate, orientate spre interior".

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.