Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul conservator polonez a desfiinţat Consiliul de combatere a discriminării rasiale

Polonia

Guvernul conservator polonez a dizolvat Consiliul naţional de combatere a discriminării rasiale, decizie criticată de opoziţie şi de Avocatul Poporului, preocupaţi de multiplicarea actelor rasiste, transmite AFP. 'Consiliul nu a fost eficient. Avea numeroşi subsecretari, viceminiştri', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului de la Varşovia, menţionând totodată că s-a decis şi transferul competenţelor acestui organism către un delegat al guvernului pe lângă societatea civilă, care va fi 'mai eficient'. Acest consiliu înfiinţat cu trei ani în urmă de guvernul liberal condus de formaţiunea Platforma Civică (PO) 'a fost un fel de invenţie a lui Donald Tusk', actualul preşedinte al Consiliului European, pe atunci premier, a mai spus purtătorul de cuvânt al actualului guvern al partidului conservator şi eurosceptic Dreptate şi Justiţie (PiS), conform Agerpres.

 

În replică, opoziţia şi ombudsmanul Adam Bodnar au criticat decizia executivului, estimând că Polonia are acum şi mai multă nevoie de acest consiliu, având în vedere creşterea numărului actelor rasiste semnalate în ultimii ani şi mai ales de când a început criza provocată de valul de migranţi veniţi în Europa. 'Păcat. Acest consiliu este absolut indispensabil, mai ales în contextul multiplicării actelor rasiste şi xenofobe', a declarat Avocatul Poporului.

 

Conform datelor Parchetului, anul trecut erau deschise peste 1.500 de proceduri penale în dosare de discriminare şi de ură rasială, faţă de numai aproximativ 60 în anul 2009.

 

În opinia ombudsman-ului polonez, există 'o legătură directă' între criza migratorie ce afectează Uniunea Europeană şi creşterea numărului cazurilor de ură şi violenţă rasială în Polonia.

 

'Temerile faţă de refugiaţi formulate de unele partide politice au alimentat comentariile rasiste pe internet, fără să existe vreo condamnare' din partea actorilor vieţii publice', a adăugat Adam Bodnar.

 

Justiţia poloneză investighează în prezent în special un act antisemit petrecut în oraşul Wroclaw, unde un manechin ce reprezenta un evreu a fost ars în luna noiembrie, stârnind un val de emoţie în întreaga ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.