Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Grindeanu, PRIN OCHII marilor televiziuni din lume: 'E AROGANT, a făcut o GREȘEALĂ ENORMĂ'

sorin grindeanu

Scandalul ordonanțelor date de Guvern a provocat valuri de rumoare și în presa internațională! România a făcut o "greşeală enormă" prin aprobarea "celui mai mare pas înapoi în reformele anticorupţie de la aderarea la UE, în urmă cu un deceniu”, scrie Euronews, care descrie Guvernul PSD drept "arogant şi încurajat” de întoarcerea la putere în decembrie. Postul de televiziune compară situaţia din România cu cea din Polonia.

Postul de televiziune paneuropean îl citează pe analistul politic Radu Magdin, potrivit căruia a fost o greşeală enormă ca PSD să impună în grabă ordonanţa de urgenţă, fără dezbateri şi vot în Parlament.

“Cred că (PSD – n.r.) se simte încurajat, cred că se simte arogant. Simt că acesta este momentul să acţioneze şi să preia responsabilitatea. Nu sunt convins că erau pregătiţi pentru o dezbatere politică şi cred că a fost o greşeală”, a spus el.

Ordonanţa de urgenţă va însemna dezincriminarea abuzului de putere, dacă provoacă prejudicii sub 200.000 de lei, în condiţiile în care mai mulţi lideri politici sunt anchetaţi sau judecaţi pentru abuzuri de putere. Printre aceştia se numără preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Euronews notează că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi DNA – creditată cu lupta de success împotriva corupţiei în ultimii ani – şi Comisia Europeană se numără printre cei care condamnă decretul, anunță Digi24.ro.

Citește și: CTP scoate la IVEALĂ motivele din spatele ordonanțelor: 'Erau PRESAȚI'

“DNA are multe cazuri bazate pe abuzuri administrative (abuzuri de putere – n.r.)”, a spus Magdin. „Bineînţeles că acest lucru va afecta activitatea lor”, a adăugat el.

“Este foarte simplu să strigi corupţie în piaţa publică. Dar, tehnic, (abuzul de putere – n.r.) nu este luare de mită. Mulţi politicieni sunt afectaţi astfel, iar acest lucru provoacă proteste în rândul clasei politice. Nu numai în PSD, ci şi în rândul liberalilor”, a subliniat expertul.

„În ceea ce priveşte îndrăzneala politică, eu cred că Guvernul acţionează ca cel polonez, ‘eşti la putere, ai o majoritate, iar acesta este momentul nostru şi putem face ce vrem’”, a explicat el.

„Este foarte greu să aperi acest lucru, dar cred că oamenii ar fi mult mai relaxaţi, dacă am fi avut o dezbatere adecvată”, a precizat Magdin.

În condiţiile în care ordonanţa a fost adoptată în pofida zecilor de mii de oameni care au protestat la Bucureşti în ultimele săptămâni, apare întrebarea cine va ceda, Guvernul sau manifestanţii.

„Nu cred că PSD va clipi”, a subliniat Magdin. „Nu cred că protestatarii vor clipi. Dar nu cred că vom vedea ocuparea Parlamentului sau ceva de acest fel, pentru că Guvernul ar putea întoarce acest lucru în favoarea sa”, a explicat expertul.

„Cred că va fi un echilibru delicat în următoarele câteva zile şi săptămâni între cine se va sătura mai întâi şi de ce. Timpul este de partea PSD, pentru că, în acelaşi timp, votează bugetul, iar acest lucru are beneficii economice pentru populaţie”, a subliniat el.

“Este un buget generos pentru economie. Vom vedea o împroşcare cu bani. Vor încerca să îşi compenseze imaginea şi să spună ‘să discutăm despre lucruri serioase pentru ţară şi pentru economie şi ar trebui să nu mai discutăm despre ceva ce este fait accompli’”, a subliniat Magdin.

“Problema este că oamenii din stradă şi preşedintele nu sunt de acord şi vor continua protestele până când va ceda Guvernul”, anticipează el.

Magdin consideră că, deşi PSD are o majoritate puternică şi ar putea să obţină această victorie, va avea consecinţe pe termen mai lung.

„Este un cost pentru următorii patru ani”, a adăugat el. „Pentru că schimbă tema în societate, deci este din nou vorba despre partidele de dreapta care apără statul de drept şi PSD care nu o face, în termeni simpli. Pe de altă parte, va afecta şi relaţiile externe. Fie că le place, fie că nu, vor trebui, cel puţin în următoarele câteva luni, să răspundă la întrebări în reuniuni şi să fie în defensivă”, a avertizat expertul.

“Dar cred că, dacă PSD este atât de încăpăţânat şi de puternic, cu majoritatea sa parlamentară, este pregătit pentru toate consecinţele, inclusiv asupra imaginii sale în străinătate”, a conchis el.

Euronews precizează că a cerut Guvernului român să răspundă la articol, dar nu a primit nicio reacţie până la momentul publicării articolului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.