Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul italian vinde 5,74% dintre acţiunile deţinute la Enel

enel

Guvernul italian a început vânzarea a 5,74% dintre actiunile detinute la compania de utilitati Enel, tranzactie în urma careia vrea sa obtina 2,19 miliarde de euro, în conditiile în care Italia are o datorie guvernamentala care se ridica la 2.000 miliarde de euro, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Ministerul italian de Finante ofera 540 de milioane de actiuni investitorilor institutionali, iar UniCredit, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs si Mediobanca intermediaza vânzarea actiunilor guvernului italian, se arata într-un comunicat al ministerului.

Actiunile sunt scoase la vânzare pentru un pret cuprins între 4 euro si pretul la care sunt tranzactionate titlurile Enel pe bursa, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Titlurile Enel au urcat cu 8,1% în ultimele 12 luni, conferind companiei italiene o valoare de piata de 38,1 miliarde de euro.

Guvernul italian detine o participatie de 31,24% la Enel.

În noiembrie anul trecut, Enel a atras 3,13 miliarde de euro din vânzarea prin oferta publica a 21,92% din actiunile detinute la compania spaniola Endesa. Grupul italian detinea o participatie de 92% la compania Endesa.

În luna februarie, Enel a anuntat ca a suspendat temporar vânzarea activelor din România, întrucât anul trecut a reu?it sa î?i reduca gradul de îndatorare.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumatatea lunii ianuarie ca grupul va vinde activele din România ?i Slovacia în acest an, precizând ca grupul a primit deja oferte.

În România, unde Enel controleaza o treime din piata distributiei de energie, grupul detine 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel România (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Guvernul de la Roma vrea sa vânda mai multe active în acest an, în conditiile în care Italia are o datorie care se ridica la 2.000 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai îndatorate tari europene. Astfel, premierul Matteo Renzi vizeaza obtinerea unei sume echivalente cu 0,7% din produsul intern brut al Italiei în perioada 2015-2017, prin renuntarea la unele participatii detinute la diverse companii.

Executivul italian planuieste sa vânda în acest an 40% dintre actiunile detinute la operatorul postal Poste Italiane si o participatie de 49% la controlorul de trafic aerian Enav. Pentru anul viitor, guvernul vizeaza renuntarea la 40% dintre actiunile de la compania feroviara de stat Ferrovie dello Stato.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.