Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul lui Cioloş vrea să schimbe legislaţia în privinţa doctoratelor

adrian curaj

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei de guvern, că proiectele privind modificarea legislaţiei referitoare la doctorate vor fi supuse consultării publice.

Potrivit ministrului Curaj, este vorba despre propunerea de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii educaţiei, care va fi disponibilă consultării publice începând de miercuri, şi despre hotărârea de guvern privind codul studiilor doctorale, care va intra în dezbatere publică din 12 februarie.

"Azi va fi disponibilă consultării publice propunerea de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii educaţiei. (...) Sunt afectate cinci articole din cele peste 300 ale Legii educaţiei. Prin intervenţiile făcute, nu am avut în vedere decât acele articole legate de doctorat şi etică, nimic altceva. Nu mi-am propus să modific Legea educaţiei, iar acum o fac pentru că trebuie. Hotărârea de guvern privind codul studiilor doctorale va fi supusă consultării publice începând de vineri dimineaţă. Odată cu aceste două legi, practic, întreg cadrul este stabilit. (...) Am făcut ca o problemă de sistem să aibă o abordare de sistem", a declarat Adrian Curaj.

Referindu-se la principiile pe care aceste modificări legislative le urmăresc, ministrul Educaţiei a menţionat întărirea autonomiei universitare. "Întărim autonomia universitară. Odată cu responsabilizarea universităţilor, acestea vor avea obligaţii clare privind transparenţa în ceea ce se întâmplă în doctorate", a spus Curaj. El a precizat că pe site-ul ministerului vor continua să fie publicate ordinele privind atribuirea titlurilor de doctor. "Vom continua, pentru că acum informaţia este despre titlurile acordate în 2015. Colegii mei săptămâna aceasta vor pune toate ordinele de acordare a titlurilor în 2014 şi vom continua. Pentru anii din urmă va fi nevoie să ne uităm în arhivă, dar sigur le vom avea pe toate. Lista conducătorilor de doctorat o vom reactualiza. Vineri va fi lista la acest moment, lista care acum în site e la momentul septembrie 2015", a explicat ministrul Educaţiei.

Potrivit modificărilor legislative, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) va rămâne for de apel şi va fi întărit, a completat el. "Alt punct important este evaluarea şcolilor doctorale. Evaluarea internaţională a şcolilor doctorale va începe chiar înainte de finalizarea autoevaluării pe care eu am solicitat-o deja. (...) În vară, cât mai rapid, vom porni evaluarea internaţională a şcolilor doctorale", a adăugat Adrian Curaj. El a apreciat că modificările legislative vor fi "operaţionale" la jumătatea lunii martie, dată fiind perioada de consultare publică pe care trebuie să o parcurgă hotărârea de guvern privind codul studiilor doctorale. "Finalul acestui demers e legat puternic de prestigiul recăpătat al universităţilor din România, iar pentru cele care au deja un prestigiu deosebit, consolidarea acestui prestigiu în spaţiul naţional şi internaţional", a conchis ministrul Adrian Curaj, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.