Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul May a trecut primul test în Parlament

reuters
Theresa May

Guvernul condus de Theresa May, slăbit după alegerile legislative de la 8 iunie, a trecut cu succes, miercuri seară, primul său test în Parlamentul britanic obţinând respingerea unui amendament al opoziţiei asupra măsurilor de austeritate, transmite AFP, citat de AGERPRES.RO.

 

În total, 323 de deputaţii au votat împotriva acestui amendament, iar 309 l-au susţinut, ceea ce aproape corespunde noului raport de forţe din Camera Comunelor unde conservatorii (317 mandate) au o scurtă majoritate cu sprijinul a zece reprezentanţi ai partidului unionist nord-irlandez DUP.

Acest prim rezultat este mai degrabă încurajator pentru premierul Theresa May, în ajunul unui vot de încredere în parlament, joi.

Conservatorii au reuşit să încheie în ultima clipă, luni, un acord cu DUP care, în schimb, a obţinut de la guvern promisiunea unei finanţări suplimentare de un miliard de lire (1,1 miliarde de euro) în favoarea Irlandei de Nord.

Amendamentul prezentat de Partidul Laburist cerea revenirea asupra tăierilor din bugetul poliţiei şi pompierilor şi revalorizarea salariilor din sectorul bugetar care progresează mai puţin decât inflaţia de mai mulţi ani.

Labour, care a obţinut un rezultat neaşteptat la legislative cu un program ancorat la stânga, spera să obţină profit de pe urma îngrijorărilor din rândul conservatorilor, preocupaţi de lipsa de popularitate a politicii de austeritate pe care o aplică din 2010.

Potrivit unui studiu publicat miercuri de Centrul naţional de cercetări sociale, 48% din populaţie este favorabilă unei majorări a impozitelor pentru a creşte investiţiile publice, cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu.

Ministrul de finanţe, Philip Hammond, a recunoscut după scrutinul de la 8 iunie că electoratul "s-a săturat să strângă centura".

Miercuri, o sursă din Downing Street a vorbit despre o posibilă relaxare, indicând că s-ar putea revizui în creştere salariile din sectorul bugetar. "Înţelegem că alegătorii sunt obosiţi după anii de muncă susţinută pentru a reconstrui economia", a declarat sursa.

Mai târziu, o purtătoare de cuvânt a guvernului a nuanţat, totuşi, aceste afirmaţii declarând că politica executivului nu s-a modificat. Nicio decizie nu este aşteptată înainte de votarea bugetului, prevăzută în toamnă.

"Nu puteţi avea securitate fără costuri. Este evident că tăierile bugetare care ne-au afectat serviciile de urgenţă timp de şapte ani ne-au redus securitatea", a declarat liderul laburiştilor, Jeremy Corbyn.

El a apreciat că tăierile bugetare au jucat un rol în incendiul de la Grenfell Tower - declanşat la 14 iunie la Londra -, soldat cu cel puţin 80 de morţi.

Citeşte şi:  Explozie puternică în New York.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.