Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, mutare de ULTIM MOMENT pe achiziţionarea rachetelor Patriot. Fifor: 'Vom putea semna contractul până la finele anului'

Defence24
Wisla Patriot

Guvernul va aproba, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, urmând ca în următoarele două săptămâni să fie prezentat în Parlament, a anunţat, marţi, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Citeşte şi: Victor Ciutacu îl DESFIINŢEAZĂ pe Radu Moraru după scandalul de la Naşul TV: ’Un ţepar ordinar...’

"Nu este un demers uşor de a contracta echipamente militare. Sunt paşi care se fac şi, de pildă, în relaţia cu SUA în ceea ce priveşte, de exemplu, achiziţionarea sistemelor Patriot este o procedură destul de complexă, sunt nişte acorduri care se fac între guverne, sunt aprobări ale congresului SUA. Astăzi avem deja confirmarea că pentru primul sistem Patriot o să avem scrisoarea de acceptare în cursul zilei de mâine şi în felul acesta deja suntem pe drumul cel drept, adică vom putea semna contractul până la finele anului pentru primul sistem Patriot. Asta înseamnă că mâine în şedinţa de guvern vom aproba proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, urmând ca în următoarele două săptămâni să fim cu el în Parlamentul României, pentru că vom urma procedura parlamentară. Da, până la sfârşitul anului vom cheltui suma de 764 milioane de dolari pentru primul sistem Patriot", a explicat ministrul Fifor la Europa FM. 

Ministrul a adăugat că pentru achiziţionarea a patru elicoptere se va plăti în acest an un avans de 30% din total, iar la Braşov o echipă a MApN va avea discuţii tehnice în această săptămână cu cei de la Ghimbav pentru stabilirea valorii finale a contractului.

Citeşte şi: Fost ministru, propunere ŞOC: Vrea modificări SUBSTANŢIALE la statutul funcționarului public

Guvernul, prin MApN, va încerca să acopere în acest an două dintre cele opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlament şi CSAT, şi anume achiziţia primului sistem de rachete Patriot şi implementarea acordului de cooperare industrială cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate, anunţa recent Fifor.

În acest context, tot la Europa FM, ministrul Apărării a afirmat că există tot felul de provocări din partea Rusiei, prin care aceasta testează capacităţile NATO, precizând însă că România este pregătită în orice moment să facă faţă acestor provocări, fie că sunt din zona atacurilor cibernetice, fie prezenţe în spaţiul aerian apropiat românesc din zona Mării Negre. 

"Sunt lucruri pe care România este pregătită să le contracareze, pentru că acesta este rolul nostru ca stat membru NATO în această regiune.(..) Flota românească se află în curs de modernizare, ca alte capacităţi ale Armatei române, nu cred că cineva încearcă să nu fie realist când discutăm despre acest aspect. Armata României, din păcate, a avut nişte ani buni când a fost subfinanţată şi programele de înzestrare au fost cumva date lateral. Guvernul PSD -ALDE şi-a asumat alocarea de 2% şi nu e un demers chiar uşor de a contracta echipamente militare", a adăugat ministrul.

Citeşte şi: Secretarii de stat din Guvern, evaluaţi. Dragnea, nemulţumit de rezultate: 'Unele evaluări, superficiale...'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.