Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ponta a dat liber la dezmăț pe bani publici

bani justitie

Ultima rectificare bugetară a Guvernului Ponta arată că acest guvern manifestă dispreț pentru banii publici și nu are proiecte de investiții. Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 20/2015 privind rectificarea bugetului de stat s-a aprobat posibilitatea autorităților publice să transfere bani publici de la proiecte de investiții cuprinse în bugetele proprii la categoria „alte cheltuieli cu investițiile”.

De fapt Guvernul Ponta a decis să arunce sute de milioane pe studii de fezabilitate și expertize în loc să folosească acești bani pentru realizarea proiectelor de investiții. Este mult mai ușor pentru clientela PSD să efectueze studii de fezabilitate și expertize în loc să construiască autostrăzi, spitale, școli sau să efectueze lucrări de infrastructură locală. Se știe că de cele mai multe ori aceste cheltuieli nu au finalitate deoarece multe studii de fezabilitate rămân în dulapurilor instituțiilor publice care au comandat aceste studii. Cadourile oferite clientelei PSD pot fi la nivelul semestrului 1 din anul 2015 de aproximativ 14 miliarde lei. Potrivit execuției bugetare pe primul semestru din 2015 cheltuielile cu investițiile programate au fost de 24 miliarde lei iar cele efective de 10 miliarde lei. Aceasta este suma care poate fi transferată de la proiectele de investiții la cheltuieli cu studii de fezabilitate și expertize.

Ne punem întrebarea „cum au fost fundamentate proiectele de investiții incluse în bugetul pe 2015 dacă există posibilitatea să se transfere bani de la aceste proiecte?”. Este posibil ca proiectele de investiții să fi fost înscrise în buget în mod formal fără nici o fundamentare sau să se renunțe la aceste proiecte. Situația este tot atât de gravă și în cazul investițiilor care pot fi finanțate din fondurile europene deoarece tot prin Ordonanța Guvernului 20/2015 s-a creat posibilitatea introducerii proiectelor de investiții după aprobarea bugetului sau rectificarea acestuia. Potrivit art. 43 al Legii 500/2002 privind finanțele publice includerea proiectelor de investiții în buget se efectuează cu respectarea unor condiții stricte cum ar fi elaborarea documentației tehnico-economice, note de fundamentare privind necesitarea și oportunitatea aprobate potrivit legii. În baza acestei legi nici un ordonator de credite nu poate introduce proiecte de investiții după aprobarea bugetului sau după rectificarea acestuia. Este clar că Guvernul Ponta nu are proiecte de investiții în momentul de față care să fie finanțate din fonduri europene sau din resurse de la bugetul de stat.

Din execuția bugetară pe primul semestru din anul 2015 și din modul în care s-a făcut rectificarea bugetară este foarte clar că suma de 44,6 miliarde cuprinsă în bugetul de stat pe 2015 pentru investiții este numai pe hârtie. Este păcat că Victor Ponta nu a înțeles că investițiile publice împreuna cu investițiile private reprezintă un important motor de creștere economică care asigură locuri de muncă și bunăstare romanilor.

Ar fi foarte grav dacă Curtea de Conturi ar constata includerea în buget a proiectelor de investiții care nu respectă legislația în domeniul financiar sau renunțarea la unele lucrări de investiții pentru care s-au cheltuit sute de milioane de lei și au fost abandonate deoarece ar reprezenta bani aruncați pe fereastra.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.