Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ponta începe examenul decisiv

ponta_pupitru_guvern

Timp de o săptămână, Guvernul Ponta dă examenul decisiv pentru 2015, în faţa delegaţiei FMI. Experţii Fondului Monetar Internaţional vin în România însoțiți de cei ai Comisiei Europene. Delegaţia va sta în România până pe 10 decembrie, atunci când Guvernul va trimite bugetul către Parlament.

Executivul va negocia cu experţii FMI şi cei ai Comisiei Europene o creştere a deficitului bugetar, la 2 - 2,1% din PIB, pentru co-finanţări, dar şi un plus de 0,3% din PIB pentru armată, în condiţiile conflictului din Ucraina. Ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor este de 1,4% din PIB.

După reducerea CAS, privită cu suspiciune de FMI, Guvernul plănuia să reducă TVA la unele produse alimentare. O variantă optimistă era reducerea generalizată a TVA cu 2% de la începutul anului 2015 sau din a doua jumătate a anului viitor. Costul ar fi fost de 4 miliarde de lei. FMI ar fi dat de înțeles, neoficial, că nu este de acord reducerea TVA fără creşterea altor taxe. Premierul a dat asigurări că taxele nu vor creşte, deşi analiştii prevăd posibile majorări de impozite pe proprietate şi chiar o introducere a cotei progresive din 2016.

Premierul Victor Ponta se va întâlni marţi cu reprezentanţii FMI. Bugetul ar trebui să ajungă în Parlament în 10 decembrie, iar adoptarea este preconizată de ministrul de resort pentru 19 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.