Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul s-a înțeles cu primarii de municipii: Bugetul pe 2018 rămâne la nivelul din 2017

Inquam Photos / Octav Ganea
tudose transpiratie

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Asociaţiei Municipiilor din România au convenit, marţi, o serie de măsuri pentru menţinerea bugetelor locale din 2018 cel puţin la nivelul veniturilor din acest an, astfel încât modificările Codului fiscal să nu afecteze fondurile de funcţionare şi de dezvoltare ale municipiilor, se arată într-un comunicat al Executivului.

În cadrul consultărilor care au avut loc marţi, la Palatul Victoria, Guvernul a propus primarilor creşterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este în prezent, la 43%, în contextul în care Executivul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Citește și: Protecția Consumatorilor a făcut ravagii în hipermarketuri: În ce magazine s-au găsit promoții false și produse cu etichete greșite

Potrivit sursei citate, totodată, vor fi acordate compensaţii de la bugetul de stat, în situaţiile în care şi după această majorare a cotei bugetele autorităţilor locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menţinerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puţin la nivelul anului 2017, precizează comunicatul.

"Guvernul are în vedere o strategie de dezvoltare echilibrată pentru toate comunităţile locale. Ca prim-ministru, sunt la fel de preocupat ca bugetele locale, atât ale municipiilor, cât şi ale oraşelor mici şi comunelor, să aibă resursele necesare pentru funcţionare şi dezvoltare. Am venit în faţa dumneavoastră cu cifre bine fundamentate tocmai pentru a discuta cât mai concret cum stau lucrurile şi care este viziunea noastră pentru viitor", a subliniat premierul Mihai Tudose.

Citește și: Semnalul de alarmă care CUTREMURĂ mii de oameni! De ce ar putea să dispară ajutoarele de căldură

Şeful Executivului a stabilit un mecanism de consultare permanentă cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, atât în ceea ce priveşte aspectele legate de finanţarea şi echilibrarea bugetelor locale, cât şi a celorlalte aspecte puse în discuţie de primari: modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice şi în ceea ce priveşte parteneriatul public-privat, afirmă sursa citată.

Prim-ministrul a anunţat că, în perioada imediat următoare, Guvernul va discuta un act normativ privind parteneriatul public privat, care să ofere soluţii de finanţare autorităţilor locale.

Citește și: Vești bune pentru copiii din România: Ce bani ar putea primi de la 1 ianuarie

Tudose a menţionat că Executivul lucrează şi la un proiect de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, care are în vedere scurtarea termenelor de avizare.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierii Paul Stănescu şi Marcel Ciolacu, iar din partea Asociaţiei Municipiilor din România primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedinte al AMR, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Citește și: Mişcare de forţă a Băncii Naţionale: Cum vrea BNR să stopeze ‘cămătarii cu acte’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.