Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Tudose, ATACAT de un fost lider al Coaliției: 'Efect DEVASTATOR'

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul Tudose grup

Deputatul Daniel Constantin a declarat marți că noul executiv a adoptat în prima ședință' o serie de acte normative cu efect devastator asupra modului de administrare a patrimoniului public, dar și asupra serviciilor publice în slujba cetățeanului'.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Constantin menționează că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență, "fără niciun fel de dezbatere publică și al căror caracter de urgență este cel puțin îndoielnic".

Citește și: Băsescu, atac FĂRĂ PRECEDENT: 'Nu există un guvern care să definească PROSTIA mai bine' - VIDEO

'Să le luăm pe rând. OUG 50/2017 prin care două instituții extrem de importante au fost trecute peste noapte din subordinea Ministerului Mediului (ALDE) în subordinea SGG (PSD): Agenția Națională de Meteorologie (ANM) și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Două instituții foarte importante care trec peste noapte, fără nicio analiză, fără nicio consultare, fără nicio explicație de la Mediu la Guvern! Există foarte multe suspiciuni. În ceea ce privește ARBDD, aceasta este autoritatea care gestionează fonduri europene de peste 1 miliard euro pentru investiții care vizează conservarea patrimoniului natural al Deltei — atribuții clare ale Ministerului Mediului și nu ale SGG! Toate proiectele trebuie aprobate de direcția Biodiversitate din minister", a spus Constantin.

El a menționat că a doua ordonanță "îndoielnică" este OUG 48/2017 care vizează domeniul gestionarii deșeurilor, mai exact taxa de depozitare a deșeurilor introdusă de la 1 ianuarie 2017.

"Din ianuarie până în prezent a avut loc o dezbatere publică amplă în care s-a ajuns la o formă agreată într-o mare proporție de cei implicați în piață cu anumite amendamente. Se introduceau praguri pentru reciclare obligatorie: 20% în 2017, 30% în 2018, 40% în 2019 și 50% în 2020 — acest procent este o obligație a României stabilită prin legislație europeană. Se propunea menținerea taxei de depozitare de 80 de lei, dar ea nu se mai aplica la toată cantitatea depusă, ci numai la diferența dintre ținta de reciclat și cantitatea reciclată. Singurul lucru în discuție pentru noul ministru al Mediului era să stabilească în consultare publică în sarcina cui revine această obligație. În forma adoptată și care nu a apărut niciodată pe site-ul ministerului (!), nu mai există nicio țintă de reciclat. Reamintim că România are cel mai mic procent de reciclat din toate țările membre ale UE — aproximativ 5% — și nu există nicio șansă de a atinge obiectivele până în 2020 odată cu adoptarea acestei OUG", a mai spus Constantin.

Citește și: PSD dă replica după discursul lui Klaus Iohannis la adresa DNA: 'Nu cred că nu îl informează nimeni'

Deputatul menționează că prin această ordonanță se propune creșterea de la 15 la 25% a obiectivului de reducere a deșeurilor care se depozitează, dar și reducerea la jumătate a taxei de penalizare — de la 100 la 50 lei — în caz de neîndeplinire.

"Toate aceste lucruri nu fac altceva decât să avem un sistem nesănătos, total neprietenos cu mediul înconjurător, care nu încurajează deloc colectarea selectivă sau reciclarea și mai mult decât atât mai aduce României pe termen mediul câteva sigure proceduri de infringement", a concluzionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.