Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul vrea sa ii vada in continuare pe alesi cu catuse

catuse

Guvernul a comunicat Senatului, într-un punct de vedere care preia observaţiile Ministerului Justiţiei, că nu susţine propunerea legislativă de modificare a Codului de procedură penală în forma prezentată de senatorul Şerban Nicolae.

Punctul de vedere referitor la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală a fost transmis de Guvern în data de 6 martie, fiind înregistrat la Senat pe 13 martie.

Referitor la propunerea de redenumire a măsurilor preventive cele mai grave, arestarea preventivă şi arestul la domiciliu, cu arestarea preventivă sub două forme, arestul sever şi arestul la domiciliu, în document se menţionează că arestul preventiv era prevăzută şi de vechiul Cod de procedură penală, fiind o denumire consacrată în legislaţia penală română, iar arestul la domiciliu este o noutate adusă de noul Cod de procedură penală, inspirată din modelul italian.

"Totodată, precizăm şi faptul că noua legislaţie procesual-penală reglementează expres caracterul excepţional al măsurilor preventive privative de libertate (arestul la domiciliu şi arestarea preventivă), precum şi caracterul subsidiar faţă de celelalte măsuri preventive (ele vor putea fi dispuse numai dacă luarea unei alte măsuri preventive nu este suficientă pentru realizarea scopului legitim urmărit). În raport de cele arătate, considerăm că propunerile de modificare (...) nu pot fi susţinute", se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Referitor la propunerea de limitare a cazurilor în care s-ar putea dispune măsura arestării preventive, respectiv doar în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede o pedeapsă de 10 ani ori mai mare, în document se apreciază că "ar fi de natură să limiteze posibilitatea judecătorului de a dispune luarea unei măsuri preventive faţă de un inculpat a cărui privare de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică".

"În acest context, menţionăm şi faptul că o intervenţie legislativă de această natură poate fi considerată ca afectând stabilitatea cadrului legislativ în combaterea corupţiei, ceea ce ar avea efecte indirecte şi asupra MCV-ului", se mai arată în punctul de vedere.

În ceea ce priveşte propunerea de stabilire a unor condiţii limitative în care să se poată face încătuşarea unui inculpat faţă de care s-a dispus o măsură preventivă, Guvernul consideră că nu se impune, întrucât ar dubla o reglementare deja existentă legea privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate.

Referitor la propunerea de completare a articolului 215 din Codul de procedură penală, în sensul reglementării duratei maxime a măsurilor controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune la 60 de zile, cu posibilitatea de prelungire la 180 de zile pe parcursul urmăririi penale, în document se reaminteşte că prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 82/2014 s-a realizat punerea de acord a prevederilor unor articole, printre care şi cel vizat, cu o decizie a Curţii Constituţionale, aşadar noua iniţiativă nu poate fi susţinută.

În ceea ce priveşte propunerea de stabilire a unui număr limitat de cazuri în care se poate dispune aducerea cu mandat de aducere a unui suspect sau inculpat, în punctul de vedere se arată că există deja prevederi legale din care rezultă că aducerea cu mandat de aducere se poate face doar motivat.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, propus de social-democratul Şerban Nicolae, se află la Comisia juridică a Senatului.

În esenţă, iniţiativa legislativă vizează controlul judiciar, unde se propune introducerea unei durate aplicate în timp. În ceea ce priveşte propunerea de arestare preventivă, iniţiatorul consideră că aceasta este una singură, însă poate avea două forme de manifestare, în funcţie de locul de execuţie - arestul la domiciliu şi arestul sever. Senatorul PSD se mai referă între altele la condiţiile în care se dispune măsura arestului sever şi cea privind încătuşarea.

Direcţia Naţională Anticorupţie a atras atenţia, în urmă cu o zi, că principalele modificări avute în vedere de proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală conţin aspecte care ar putea să afecteze eficienţa investigaţiilor în dosarele de corupţie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.