Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT - Ion Iliescu, despre acţiunile Rusiei în Ucraina: O datorie istorică

Iliescu

Fostul preşedinte Ion Iliescu a caracterizat, joi, acţiunea Rusiei în estul Ucrainei ca fiind "cam aventuroasă", declarând că a fost surprins de acest gest al Moscovei, dar a arătat că ruşii au "o anumită datorie istorică" întrucât pe teritoriul actual al Ucrainei s-a aflat primul stat rus şi, probabil, de aici "anumite sensibilităţi".

"Ruşii au o anumită datorie istorică. Primul stat rus a fost Kievskaya Rus. Într-un fel este şi această nostalgie, faptul că s-a desprins Kievskaya Rus cu Ucraina din Rusia Mare, probabil, ca mentalitate. Era, pe de altă parte, o obligaţie, să respecte aceste legături de fraternitate între aceste două popoare. A fost cam aventuroasă această acţiune de încurajare a separatismului din estul Ucrainei", a declarat, joi, Iliescu, potrivit Agerpres.

Despre preşedintele rus, Vladimir Putin, fostul şef de stat a afirmat că este "un om de acţiune şi ambiţie" şi s-a arătat surprins de faptul că Moscova "s-a aventurat într-un asemenea conflict".

"Ucraina a fost prima zonă de formare a statului rus. Prima formă de stat rusesc a fost Kievskaya Rus, adică statul rus cu capitala la Kiev, apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova şi Petru cel Mare la Petrograd. Deci Ucraina este parte din istoria Rusiei. Probabil de aici sunt anumite sensibilităţi, că Ucraina şi-a declarat independenţa, dar firesc ar fi fost, ţinând seama de această istorie comună, să existe relaţii de înţelegere, de cooperare. (...) Deci ceva este anormal în maniera de abordare şi de reacţie", a explicat Ion Iliescu.

Solicitat să comenteze declaraţiile comandantului trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, care a spus că Rusia încearcă să deţină controlul asupra gurilor Dunării, Iliescu a susţinut că interesul pentru Marea Neagră "e de înţeles pentru o ţară limitrofă şi o mare putere".

"Eu sper, însă, să manifeste, totuşi, prudenţa necesară în relaţiile cu toţi vecinii şi cu România. Nu cred că-şi va permite să meargă mai departe în acte şi măsuri care să constituie un factor preocupant pentru stabilitatea zonei", a punctat fostul şef al statului.

În ceea ce priveşte estul Ucrainei, Ion Iliescu a exprimat opinia că regiunile Doneţk şi Lugansk se vor desprinde de Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.