Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Haos în Burkina Faso după lovitura de stat

Numărul doi din cadrul gărzii prezidenţiale din Burkina Faso, colonelul Isaac Zida, a anunţat sâmbătă că îşi "asumă" responsabilităţile unui "şef de stat" de tranziţie, adăugând că fostul preşedinte , Blaise Compaore, care a demisionat vineri, se află "într-un loc sigur", relatează AFP. 

"Îmi asum de acum înainte (...) responsabilităţile de conducător al tranziţiei şi de şef de stat pentru a asigura continuitatea statului", în vederea definirii "de o manieră consensuală" alături de "ansamblul partidelor politice şi al organizaţiilor din societatea civilă" detaliile unei "tranziţii democratice paşnice", a declarat colonelul Zida cu ocazia unei alocuţiuni transmise în direct de o televiziune privată. 

Declaraţiile şefului Statului Major interarme, generalul Nabere Honore Traore, care a anunţat la rândul său vineri că îşi asumă "responsabilităţile de şef de stat", în conformitatea cu prevederile legii fundamentale, sunt "nule", a precizat Isaac Zida într-un interviu realizat după alocuţiunea respectivă. 

Disensiuni puternice au apărut vineri în sânul armatei, desemnată de societatea civilă şi opoziţie să garanteze buna desfăşurare a procesului de tranziţie politică şi instituţională din Burkina Faso, după demisia preşedintelui Blaise Compaore, care a petrecut nu mai puţin de 27 de ani la putere. Colonelul Zida se bucură de sprijinul unei părţi a societăţii civile. Pe de altă parte, generalul Traore este criticat de populaţie pentru apropierea sa prea mare de fostul conducător. 

Până acum, opoziţia nu şi-a exprimat o opţiune în mod deschis. "Ţine de ei să se organizeze. Sper că se vor înţelege", a afirmat liderul acesteia, Zephirin Diabre, chestionat de AFP pe tema acestor diviziuni între militari.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.