Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Irak! Bagdadul a pus mâna pe petrolul din Kirkuk

Al Jazeera
Irak kurdistan kirkuk

Forţele guvernamentale irakiene au preluat controlul, marţi, asupra exploatărilor petroliere Bai Hasan şi Avana, situate la nord-vest de oraşul Kirkuk (250 de kilometri nord de Bagdad), reşedinţa administrativă a provinciei irakiene omonime, transmite Reuters, care citează surse irakiene din domeniul securităţii, scrie agerpres.ro

Avansul forţelor guvernamentale irakiene în districtul Dibis, bogat în ţiţei şi unde se află cele două exploatări, face parte din operaţiunea aprobată de premierul Haider al-Abadi de a recuceri toate zonele revendicate atât de guvernul regional kurd, cât şi de autorităţile centrale şiite de la Bagdad. 

Armata irakiană a preluat luni controlul asupra sediului central al guvernului provinciei Kirkuk (circa 250 de kilometri nord de Bagdad), a unui câmp petrolifer şi a unui aeroport, fără a întâmpina vreo rezistenţă din partea combatanţilor kurzi.

Paul Stănescu, declarație neașteptată, în contextul războiului cu Palatul Cotroceni: PSD este pregătit de o altă nominalizare


Un purtător de cuvânt al Pentagonului a indicat că preluarea controlului asupra Kirkuk de către forţele irakiene a avut loc 'prin mişcări coordonate, nu prin atacuri'. 

"Militarii şi consilierii coaliţiei nu susţin nici guvernul irakian, nici guvernul regiunii Kurdistan cu privire la Kirkuk. Continuăm să sprijinim un Irak unificat", a subliniat colonelul Rob Manning. El a calificat drept 'nefericită' decizia de a organiza un referendum, menţionând că dialogul rămâne cea mai bună opţiune pentru a dezamorsa tensiunile şi a rezolva problemele vechi, în conformitate cu Constituţia irakiană. 

Provincia Kirkuk, bogată în petrol, se află în centrul unei dispute aprige între Bagdad şi autorităţile regionale din Kurdistanul irakian, dispută ce s-a amplificat de la organizarea unui referendum privind independenţa luna trecută, incluzând îndeosebi provincia multietnică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.