Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS, interese politice și interese oculte la CES. APEL către premier pentru a evita dezastrul/SURSE

haos

CES - Consiliul Economic și Social. În mod normal este un for de dezbatere care avizează toate legile și reglementările cu impact social. Este compus dim sindicate, patronate și executiv. În acest moment însă CES-ul a ajuns un loc în care nu se mai înțelege nimeni cu nimeni, ședințele atunci când au loc sunt foarte tensionate și la un pas de violențe fizice, iar avizele sunt date pe picior (susțin surse din cadrul instituției).

Nu ar deranja pe nimeni dacă această instituție nu ar fi finanțată de banii publici. Actuala conducere are un statut semi-legal - mandatul s-a încheiat și nefiind numită o altă conducere asigură interimatul care se lungește sine die, iar actorii componenți nu se înțeleg între ei.

În actualele condiții STIRIPESURSE.RO a aflat de un mesaj transmis de liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu, către premier prin care i se cere să intervină:

”Regret ca trebuie sa apelez la d-voastra, dar am ajuns intr-un blocaj legat de Consiliul Economic si Social (CES).

Pe scurt:
Consiliul Economic si Social (CES), institutie consultativa a Parlamentului si al Guvernului Romaniei, constituit prin Legea 248/2013 completata prin Legea 222/2015, este astazi intr-o situatie aberanta:
a)      Desi din 2011 se prevede functionare ca si institutie a dialogului civic (conform definitiei dialogului civic, dialogului social din cadrul Tratatului Uniunii Europene sau a Avizului  Consiliul Economic si Social European (CESE) din 14-IX-2014-documete anexate), dar si a prevederilor proprii: “CES este institutie publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului tripartit la nivel national dintre organizatiile patronale, organizatiile sindicale si reprezentantii ai asociatilor si fundatiilor neguvernamentale ai societatii civile” (art 1 alin (2) din L.248/2013.
Este de mentionat si prevederea explicita a legii CES care la art. 2 alin (3) prevede: “CES se poate autosesiza sau poate fi sesizat  de orice autoritate publica sau de organizatiile patronale sau sindicale reprezentative la nivel national, precum si de reprezentantii societatii civile asupra unor stari de fapt, evolutii sau evenimente economico-sociale de interes national”. A se retine ca CES Romania copie CES European.
b)      Desi din noiembrie 2015 a fost constituit Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic
c)       Desi din 2011 pana in prezent CES functioneaza cu acelasi plen, depasind cu mult timpul normal de mandat

Astazi nu exista nici o institutie guvernamentala care sa isi asume corectia disfunctionalitatilor existente in CES:
1)      CES nu este constituit si nu functioneaza conform legii in vigoare (L 248/2013)
2)      Reprezentantii societatii civile nu fac parte din structura plenului CES
3)      Partea guvernamentala are inca reprezentanti incadrul CES de astazi
4)      Sunt cheltuiti banii publici pe o institutie care functioneaza aberant (desi trebuia de 5 ani sa isi termine mandatul si sa se reformeze conform legislatiei in vigoare, este amanat sistematic din motive financiare si interese de grup)”, îi spune liderul sindical premierului.

După analiza la zi a ceea ce este în CES, Bogdan Hossu îl învață pe premier și cum să facă:

”In vederea rezolvarii problemei va supunem atentiei cateva masuri simple ce ar trebui luate:
A)     Modificarea legii CES (proiect anexat), care ar trebui sa faca obiectul unei OUG dupa 1 februarie 2016; aceasta modificare a legii CES nu reprezinta o imixtiune a guvernului in functionarea CES, dar obliga partile definite de legea in vigoare sa isi asume raspunderea functionarii CES, in conformitate cu  legislatia acestuia
B)      retragerea celor 2 membrii ai partii guvernamentale
C)      ordin al Primului Ministru, care sa realizeze o schimbare de persoane in grupul III (societate civila) si o corectie materiala a numelui unei persoane (obligatie prevazuta in legea CES)
D)     stabilire clara a competentei unui minister care sa se ocupe de aceasta institutie a dialogului civic, tinand cont ca acest dialog civic ar trebui extins la nivelul judetelor”.

Apelul lui Bogdan Hossu nu este deloc interesat susțin surse din mișcarea sindicală. El urmărește ca prin aranjamente politice să își poată plasa favoritul la șefia CES preluînd între-un fel controlul pe toată zona.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.