Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HARTA TRASEISMULUI - Cei 3.000 care s-au culcat cu Iohannis și s-au trezit cu Ponta

Ordonanta privind migrația alesilor locali expira in aceasta noapte. Stiripesurse.ro va prezinta in exclusivitate situatia preliminara, la nivel national, a unui exod in masa catre PSD-UNPR-PLR.

Informatiile culese de stiripesurse.ro vin de la responsabilii de la partide, din anunturile publice si din date obtinute pe surse. Marii beneficiari ai celor 45 de zile de ‘mercato’ au fost Victor Ponta, Gabriel Oprea si Calin Popescu Tariceanu. In total, estimarile de moment arata ca circa 3.000 de alesi locali au schimbat PNL, PDL sau PPDD pe unul din partidele din Guvern.

PSD. Oficialii PSD au comunicat stiripesurse.ro ca nu detin in acest moment o centralizare finala a tuturor alesilor locali care s-au inscris in partid sau care au plecat din PSD spre Opozitie. Surse din partid ne-au declarat, insa, ca cifra se ridica lejer la peste 2.000 de alesi locali, astfel: in jur de 350-400 de primari si mult peste 1.500 de consilieri locali, judeteni si municipali.

UNPR. Partidul generalilor a racolat spre 60 de primari, au declarat surse din UNPR pentru stiripesurse.ro si peste 200 de consilieri. UNPR-ul a dat lovitura in principal cu primari de mari orase – Calarasi, Galati, Drobeta Turnu Severin, Petrosani.

***Nota: PSD si UNPR au incheiat un acord verbal in aceasta perioada de 45 de zile in care s-au angajat sa nu ia unii de altii alesi locali, ne-au declarat surse din partid. Acordul a fost respectat, iar plecarile care au fost din UNPR, de exemplu, au fost ale unor alesi locali care au ramas momentan independenti.

PLR. Oamenii lui Tăriceanu au declarat pentru stiripesurse.ro ca au venit in partid circa 500 de consilieri locali si 80-90 de primari.

DATELE OFICIALE vor fi comunicate de catre Prefecturile din fiecare judet, dupa centralizarea tuturor documentelor oficiale care au ajuns si care mai trebuie sa vina din teritoriu.

STIRIPESURSE.RO va prezinta si situatia defalcata pe judete, asa cum rezulta din verificarile noastre:

Alba. În Consiliul Judeţean Alba, PDL pierde doi consilieri, în favoarea PSD. PPDD dispare din CJ Alba, după ce doi consilieri s-au declarat independenţi, iar al treilea a trecut la PMP. Partidul Elenei Udrea primeşte traseişti, în ciuda celor declarate. Configuraţia CJ Alba: PNL – 6 consilieri, PDL – 18, PSD – 9, independenţi – 2, PMP – 1. Preşedintele: Ion Dumitrel (PDL). ACL a pierdut 5 primari în favoarea PSD în judeţul Alba, printre care şi un primar de oraş (Câmpeni). Peste 20 de consilieri locali ACL din judeţ au plecat din PNL şi PDL la PSD, PMP şi PLR. PSD a mai luat consilieri locali şi de la PRM şi PPDD. În Consiliul Local Alba Iulia ACL îşi păstrează majoritatea.

Arad. În Consiliul Judeţean Arad, PPDD a rămas fără consilieri după ce vicepreşedinele şi încă un consilier au trecut la PDL, iar tatăl Simonei Man a devenit independent. Independenţi au devenit şi doi consilieri PC şi unul de la PDL. Un consilier PSD a trecut la PNL. ACL îşi păstrează majoritatea, având atât preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu (PDL), cât şi vicepreşedinţii. PSD a pierdut un primar de comună, plecat la PDL, şi a câştigat trei în judeţul Arad, unul chiar în ultima zi de „transferuri”. Primarul PSD plecat la PDL este edil în cea mai mare comună din judeţ. Un primar PDL a ales să devină independent. Aproximativ 50 de consilieri locali din localităţile arădene au ales să treacă de la PNL, PDL şi PNŢCD la PSD. PPDD a pierdut majoritatea consilierilor locali în favoarea PDL şi PSD. ACL a luat consilieri locali şi de la PC. În Consiliul Local Arad ACL şi-a păstrat majoritatea, alături de UDMR.

Arges: Spuma a fost luata de PSD. Circa 15 primari, doi consilieri judeteni si aproximativ 60 de consilieri locali au trecut in barca lui Victor Ponta. PSD guverneaza fara sincope.

Bacau: Partidele de la guvernare au inregistrat un succes de amploare in judetul lui Hrebenciuc. Circa 20 de primari au trecut la PSD-UNPR-PLR, 4 consilieri judeteni si circa 80 de consilieri locali. Bomba a venit in Consiliul Judetean, acolo unde toti consilierii PPDD au trecut la PSD si astfel Dragos Benea are acum majoritatea mult-dorita.

Bihor: În Consiliul Judeţean Bihor, ACL, UDMR şi PSD conduc împreună, PNL având preşedintele, iar PSD şi UDMR vicepreşedinţii. Astfel, chiar dacă PSD a racolat un consilier de la PDL şi doi de la PPDD, nu se schimbă foarte multe lucruri. În judeţ, PSD a luat 10 primari de la ACL şi unul de la PC. De asemenea, peste 60 de consilieri locali au trecut la PSD. Social-democraţii au 24 de primari, puţin peste UDMR şi după PNL. În Consiliul Local Oradea ACL şi PSD sunt împreună la putere. PSD a racolat un consilier PDL, iar un consilier PC a devenit indepedent, dar va „juca” alături de ACL.

Bistrita-Nasaud: O lovitura uriasa a fost data de PLR, care a luat toti cei 9 primari PNL. In total, circa 22 de primari au trecut la putere, 6 consilieri judeteni au schimbat armele, 3 consilieri municipali si peste 60 de consilieri locali. PSD n-are batai de cap la CJ.

Botosani: Intr-un judet cu CJ controlat de PNL, 8 primari, 2 vicepremari si 30 de consilieri locali au trecut la PSD. Taberele sunt foarte echilibrate.

Braila: Fieful PSD decapitat de DNA nu a avut o recolta de amploare. Din informatiile noastre, 3 primari, 3 consilieri judeteni si cativa zeci de consilieri locali au plecat spre PSD. PNL si PDL reusesc sa se tina inca mai bine decat se preconiza.

Brasov: Unul din cele mai linistite judete in campania de 45 de zile, Brasovul a inregistrat putine mutari in administratia publica locala. Spre PSD au venit doi consilieri municipali si circa 5 consilieri locali, iar PNL a primit 2 primari, 5 consilieri judeteni si aproape 10 consilieri locali.

Buzau. Plecarea sefului de CJ la PSD a distrus Opozitia. 27 de primari au trecut la PSD, alaturi de 3 consilieri judeni si alti doi consilieri judeteni la PLR. Cuplul Boscodeala-Bigiu a inrosit tot judetul.

Caraş-Severin. In judeţul Caraş-Severin, PSD a racolat nu mai puţin de 15 primari de comune de la PNL şi un primar de oraş de la PDL (Băile Herculane). Acesta din urmă a trecut la social-democraţi însoţit de consilierii locali PDL. ACL a pierdut şi zeci de consilieri locali, inclusiv în oraşe. Cei plecaţi au reuşit să schimbe majorităţile în câteva consilii locale. În Consiliul Judeţean Caraş-Severin, PDL a pierdut 3 din cei 5 consilieri: doi au trecut la PSD şi unul a devenit independent. ACL şi-a păstrat totuşi majoritatea judeţeană, după ce Frunzăverde a luat doi consilieri de la PPDD.

Calarasi. In afara de trecerea primarului resedintei de judet, Dan Dragulin, la UNPR, migratia alesilor a fost una extrem de cuminte. PSD ar fi racolat 2 primari, un consilier judetean si circa 20 de consilieri locali. Stapanul judetului pare ca ramane, inca, liberalul Raducu Filipescu.

Cluj. Judeţul Cluj pare a fi unul dintre judeţele cu cel mai mic număr de aleşi locali traseişti. Un singur primar a trecut de la PNL la PSD, alături de mai mulţi consilieri locali. PLR a înregimentat un consilier judeţean de la PPDD, patru consilier municipali şi 11 consilieri locali. În Consiliul Judeţean Cluj, un consilier PDL a trecut la PMP, iar un alt consilier PDL a devenit indepedent. ACL are majoritate şi în CJ Cluj şi în CL Cluj-Napoca. Nivelul scăzut al traseismului s-ar datora, conform liderului PNL Cluj, Marius Nicoară, faptului că „judeţul Cluj este un judeţ de oameni serioşi”. Însă, chiar dacă oficial nu există mulţi trădători, însuşi primarul Emil Boc (PDL) joacă în tabăra PMP, deşi a refuzat să profite de OUG 55/2014.

Constanta. In judetul de la malul marii, circa 80 de alesi locali si-au schimbat culoarea politica. Majoritatea  au mers la partidele din coalitie, iar unii s-au declarat independenti. PSD a primit circa 50 de consilieri locali, cativa viceprimari si primari. PSD n-a rupt gura targului, dar si-a asigurat majoritatile unde a avut nevoie.

Dambovita. PSD-ul a dat lovitura si in judetul Dambovita cu minim 20 de primari intrati in partid, peste 140 de consilieri locali si 2 consilieri judeteni. Liviu Dragnea s-a declarat “speriat” de ce s-a intamplat in acest judet.

Dolj. În Oltenia PSD luat caimacul. 13 primari de la PNL-PDL și zeci de consilieri județeni au trecut cu arme și bagaje în tabăra lui Ponta. De asemenea, PSD a capturat un consilier județean, dar și un deputat. La Dolj mzrea problemă este pentru PNL, care a pierdut 10 primari dintr-un total de 22. În Dolj, PSD are o majoritate confortabilă în Consiliul Județean. La un prim calcul ar fi un scor de 25 la 11, în favoarea PSD. Această majoritate se mai poate schimba.

Galați. Aici marea lovitură a dat-o UNPR, care l-a racolat pe primarul municipiului Galați, Marius Stan. Pe lângă acesta, alți 9 primari PNL-PDL și zeci de consilieri locali au trecut la PSD. PSD le-a stins lumina celor de la PP-DD și a racolat toți cei 4 conslieri județeni. În CJ Galați PSD are majoritate de 21 la 13.

Giurgiu. Aici PNL și PDL au primit lovituri foarte grele. 20 PNL au plecat spre PSD și PLR-ul lui Tăriceanu. PDL a pierdut 5 din cei 6 primari pe care îi avea. Cu toate că au președintele de Consiliu Județean, cei de la PNL au pierdut 3 consilieri județeni, la care s-a adăugat unul de la ecologiști, ajutat tot de PNL să-și obțină locul.

Gorj. În fieful lui Victor Ponta, alianța PNL-PDL s-a ținut tare. PNL a pierdut 6 primari, iar PDL-ul doar doi. Din totalul de 8 primari migratori, 2 au preferat să rămână independenți. Problema este în Consiliul Județean. Aici PNL a pierdut un consilier, iar alianța PSD-PPDD are o majoritate solidă.

Hunedoara. În judeţul Hunedoara, PNL a beneficiat masiv de ordonanţa migraţiei politice, fiind unul dintre puţinele judeţe în care PSD a avut de suferit de pe urma ordonanţei. Liderul liberal Moloţ a fost printre primii care a ignorat ordinele de la centru şi a acceptat aleşi locali traseişti. PNL a primit în 6 consilieri judeţeni, 2 primari, 4 viceprimari şi 41 de consilieri locali, iar de pierdut a pierdut doar câţiva consilieri. În Consiliul Judeţean Hunedoara, ACL are 22 din cei 33 de consilieri. PNL a dat lovitura cu primarul municipiului Deva, luat de la PC. UNPR a făcut o racolare majoră de la PDL: primarul municipiului Petroşani.

Ialomița. În acest județ a fost mai liniște pe harta migrației. PNL și PDL au pierdut câte un primar. Problema este în Consiliul Județean, unde PNL a pierdut 2 consilieri.

Iași. PSD a spart norma la Iași. PNL și PDL au pierdut 26 de primari, asta în condițiile în care dețin șefia și majoritatea în Consiliul Județean Iași. La Iași, alianța PNL-PDL ar domina în Consiliul Județean, dar PSD are colaborări punctuale cu PPDD și reușesc să mai strice apele. În Consiliul Local Iași, Gheorghe Nechita nu a stat cu mâinile în sân și a luat doi consilieri locali de la PPDD.

Ilfov. În fieful lui Marian Petrache s-a produs o mare trădare. Primarul PNL din Pantelimon a trecut la PSD. PDL a avut 7 primari, dintre care unul e arestat și unul e mort. Restul de 5 sunt independenți, dar cochetează cu PSD.

Maramureș. PSD a dat lovitura și a racolat tot ce s-a putut: 10 primari, 7 viceprimari, 31 de consilieri locali și un consilier județean.

Mehedinţi. În judeţul Mehedinţi, patria baronului Duicu, PSD a dat lovitura cu ordonanţa Dragnea. Social-democraţii şi-au dublat numărul de primari, astfel încât ACL a rămas cu mai puţin de 10 primari în judeţ. Primarul municipiului reşedinţă de judeţ a ales, pe finalul celor 45 de zile, să treacă de la PDL la UNPR, deşi în primăvara acestui an devenise membru al Fundaţiei Mişcarea Populară. PSD a transferat masiv de la ACL şi în Consiliul Judeţean Mehedinţi, în vreme ce Consiliul Local Drobeta Turnu Severin are un grup de 8 independenţi.

Neamț. La Neamț PSD - UNPR au dat lovitura și au înroșit județul. PDL a pierdut 27 din cei 35 de primari, iar PNL 10 din cei 12. În Consiliul Județean este o situație tare ciudată. 7 consilieri județeni de la PDL au demisionat și au rămas independenți. Sursele noastre susțin că aici s-a făcut o alianță cel puțin nefirească: PDL-UNPR. Șeful CJ, Culiță Tărâță joacă împreună cu Gheorghe Ștefan și controlează județul

Olt. Acesta este unul dintre judetele unde PSD a facut ravagii. Pe langa faptul ca detine majortatea in Consiliul Judetean, aceasta s-a intarit prin alaturarea in barca puterii a 2 consilieri judeteni PLR, plecati de la PNL. PLR a reusit sa stranga si 29 de consilieri locali, majoritatea de la PNL. Dar lovitura de gratie in Olt a PSD este data la capitolul primari. PSD a castigat, gratie ordonantei migratiei politice, 14 primari, 13 de la PNL si PDL si 1 de la PP-DD. Astfel PSD are in Olt 101 primari din 112. Judetul Olt ofera si o situatie inedita: 2 consilieri locali PDL din comuna Bals au trecut la PSD si s-au intors la PDL IN ACEEASI ZI.

Prahova. In acest judet pare sa fi fost un exod al opozitiei catre putere. Peste 15 primari s-au alaturat majoritatii PSD-UNPR-PC si PLR. PNL-PDL a pierdut chier trei primari de orase, nu doar de comune. Si in Consiliul Judetean au venit spre putere 7 consilieri astfel 4 la PLR, 2 la UNPR, 1 la PSD. PNL a pierdut 4, PDL 2 si PP-DD 1. Chiar si in Consiliul Local Ploiesti PSD a castigat 6 consilieri de la PNL, PDL si PP-DD. Iar in alte consilii locale PSD a mai luat 8 consilieri.

Sibiu. In fieful lui Iohannis ACL crede in ideea ca „la Sibiu se vine nu se pleaca”, asa cum ne-a marturisit un deputat de Sibiu. Astfel ACL se lauda ca nu a pierdut niciun ales local in judet, ba chiar a mai atras vreo 3 consilieri locali de la FDGR; iar PMP a castigat 2 consilieri locali de la PP-DD.

Satu Mare. La Satu Mare încă nu sunt făcute toate jocurile, dar pe datele preliminare Tăriceanu a luat tot. 6 consilieri județeni și 6 primari au trecut la PLR-ul lui Tăriceanu. În judeţul Satu Mare, perioada de transferuri a început cu plecarea preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, de la PNL la PLR. Tot în PLR s-a înscris şi un consilier judeţean PPDD, partid care a rămas fără consilieri judeţeni după ce al doilea ales a trecut la PSD (chiar preşedintele PPDD Satu Mare). PSD a racolat câţiva primari de la ACL, însă social-democraţii ţin lista la secret până vineri, 17 octombrie.

Sălaj. În judeţul Sălaj, PSD a luat doi primari de la PPDD, unul de la PNL şi unul de la PDL. Alături de primari au trecut la PSD şi 11 consilieri locali. În Consiliul Judeţean Sălaj, doi consilieri au trecut de la PPDD la ACL, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi în Consiliul Local Zalău.

Suceava. In acest judet PSD reuseste sa intoarca majoritatea Consilului Judetean in favoarea sa. Nu mai putin de 9 consilieri judeteni aleg sa fie independenti, dar sa sustina puterea, ei fiind de fapt apropiati ai PLR, PSD castiga si el 3 conisilieri judeteni, PNL pierde 3, PDL 4 si PP-DD 2. ACL pierde si majoritatea din Consiliul Local Suceava (3 consilieri ii parasesc), ba chiar si primarul orasului, Ion Lungu (PDL) optand sa fie independent. Alti 6 primari se duc la PSD si peste 50 de consilieri locali. In toata aceata fuga spre putere a alesilor locali, PNL reuseste sa atraga 1 singur consilier local.

Teleorman. Acest judet, fieful lui Dragnea pare sa fie unul dintre cele mai linistite, in ceea ce priveste migratia alesilor locali. Doar 8 primari trec la PSD de la PNL-PDL.

Timiş. Consiliul Judeţean Timiş: PSD şi-a consolidat majoritatea. Chiar dacă a pierdut doi consilieri, care s-au declarat indepedenţi (unul dintre ei chiar secretar al PSD Timiş), alţi cinci consilieri au trecut la PSD, de la PPDD (2), PDL (2) şi PNL (1). PPDD a rămas cu un singur consilier, iar consilier PC a trecut la PLR. PSD are preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, şi cei doi vicepreşedinţi. PSD a racolat nu mai puţin de 17 primari ACL din judeţul Timiş şi un primar de oraş (Recaş). Lor li se adaugă zeci de consilieri locali din comune. PNL a pierdut consilieri de comune şi în favoarea PLR. PDL a luat câţiva consilieri locali din comune. În Consiliul Local Timişoara PSD a luat un consilier de la PPDD, iar PNL a luat doi consilieri PPDD, partid care rămâne astfel fără aleşi în municipiu. Cei trei consilieri PNŢCD şi-au declarat independenţa, la fel ca un consilier PC. Situaţia e strânsă în legislativul local: PNL – 8 consilieri, PDL – 5, PSD – 8, PC – 1, FDGR – 1, independenţi – 4.

Tulcea. In acest judet PNL-PDL a rams peste noapte cu un singur consilier local in comuna Maliuc, ei pierzand astfel 5 consilieri. Iar la nivelul Consiliului Judetean in Tulcea alti 7 consilieri ai opozitiei s-au alaturat PSD sau PLR.

Valcea. Acesta este unul dintre putinele judete in care PSD-UNPR-PC a avut de pierdut de pe urma ordonantei. Astfel ACL reuseste sa preia majoritatea atat in Consiliul Judetean, cat si in municipiul Ramnicu Valcea, gratie a doi consilieri judeteni si patru consilieri locali UNPR care au ales sa fie independenti si sa sustina ACL-ul. La nivelul CJ-ului si PP-DD pierde doi consilieri, iar PLR castiga unul, un altul alegand sa fie independent. O alta situatie notabila in Valcea este ca o comuna intreaga – Stanesti – este controlata de PNL dupa ce toti cei 5 consilierii ai altor formatiuni s-au inscris in PNL.

Vaslui. In acest judet majoritatea in Consiliul Judetean ramane neschimbata, doar 2 conilieri PDL au ales sa se inscrie in PSD, respectiv PMP. La capitolul consilieri locali, PSD castiga 5 noi membri, PLR unul, iar 2 aleg sa fie independenti. Si in judetul Vaslui, PSD a avut „succes” la primari, astfel a reusit sa atraga 13 noi primari care erau de la PNL (6), PDL (4), PP-DD (1), PRM (1) si un independent.

Vrancea. Acesta este unul din judetele cu cele mai putine modificari cand vine vorba de migratia alesilor locali. PSD ramane in fruntea CJ, ba chiar UNPR mai atrage un consilier de la PP-DD, la nivelul Consiliilor Locale tot UNPR mai atrage 4 conilieri, 3 de la PNL-PDL si unul de la PP-DD.

Bucuresti. In Capitala, in CGMB PDL a pierdut 5 consilieri in favoarea formatiunii Elenei Udrea – PMP, iar un consilier PP-DD s-a alaturat PLR.

**** UN MATERIAL REALIZAT DE:

- Andreea Dumitrescu

- Florin Puscas

- Lucian Negrea

- Ionel Dancu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.