Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Havrileț (ANRE): Prețul final al gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie

Business24.ro
conducta gaze

Tariful final al gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, a declarat, marți, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă. "ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor", a explicat Havrileț.

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preț final reglementat pe care furnizorii pentru piața reglementată vor trebui să îl respecte. "Practic, în ceea ce privește prețul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferențe mari față de prețul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puțin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferențe mai mari de 5% față de acest preț", a subliniat șeful reglementatorului.

Havrileț a mai spus că ANRE va calcula prețul final de la 1 aprilie pornind de la prețul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da prețuri de referință. "Considerăm că acest preț este o bază foarte bună pentru a se forma prețurile în mod liber și vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut", a apreciat președintele ANRE, conform Agerpres. Totodată, el a explicat că, dacă pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferențe foarte mari între prețul pieței și cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru prețul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale. "Aceasta dacă vor fi diferențe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferențe mai mari de 5%, vom merge așa până anul viitor și vom vedea atunci", a mai arătat Havrileț.

El a susținut că nu există riscul ca prețul gazelor de producție internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an. În urmă cu două săptămâni, Emil Calotă, vicepreședinte al ANRE, a declarat că liberalizarea pieței gazelor nu este legată doar de evoluția prețurilor, ci trebuie privită ca o transformare într-o piață care funcționează după regulile de competiție. "La gaze, liberalizarea de care vorbim — aici se fac multe comentarii și confuzii — nu înseamnă neapărat cum evoluează prețurile, este de fapt formula de a simplifica o decizie și un proces extrem de complicat în a înlocui transformarea unui sector vital pentru România, care este sectorul de gaze, într-un sector funcțional pe principiile economiei de piață. Liberalizarea nu înseamnă doar cum evoluează prețul, ci înseamnă ce mecanisme am pus la punct să funcționeze piața după regulile de competiție, care sunt regulile pe care jucătorii trebuie să le respecte și cum funcționează piețele principale, secundare și derivate în sectorul respectiv, cum asiguri protecția unei categorii de consumatori și cum creezi o predictibilitate din punctul de vedere al evoluției inputurilor economice, care, sigur că da, până la urmă înseamnă prețuri și tarife", a spus Calotă.

Potrivit acestuia, discuțiile din spațiul public legate de liberalizarea pieței gazelor nu trebuie reduse la mărirea sau micșorarea prețurilor. "Nu trebuie să simplificăm, să spunem mărim, micșorăm sau nu prețul. Când vorbim de liberalizare, trebuie să spunem cât de funcțională e o piață dereglementată, unde intervenția statului se rezumă, după ce a definit politici și strategii, la a face reguli și a urmări ca ele să fie respectate", a continuat Emil Calotă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.