Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hiperterorismul declanşează Al Treilea Război Mondial

alerta terorista

Presedintele Frantei a lansat un nou concept. Lumea de astazi se confrunta, nu cu terorismul cu care, de bine, de rau, ne-am obisnuit. Ci cu hiperterorismul. Un hiperterorism cronicizat. Este un punct de vedere extrem de interesant. Care merita o analiza atenta. Sau chiar mai multe.

Este de domeniul evidentei ca terorismul nu mai actioneaza in formatul lui clasic. Care avea sute de definitii. Dar, in esenta, se referea la grupuri de persoane care, in mod organizat, generau acte de violenta, avand drept consecinta victime omenesti, de cele mai multe ori alese aleatoriu. In absenta delimitarii cat de cat precise a categoriilor de tinte umane, acest mod de operare are drept consecinta crearea unei stari de teroare in randul populatiei. Si chiar a autoritatilor.

Teroarea este, in sine, nu numai un instrument de actiune, ci si o arma de lupta. Extrem de eficienta. Mentinerea in alerta continua a autoritatilor le subrezeste acestora si autoritatea si eficienta. Pe de alta parte, teroare, asa cum s-a dovedit, genereaza aparitia unor sponsori. Sponsorii terorii. Acesti sponsori, de-a lungul timpului, au fost state, fundatii, persoane fizice, societati comerciale. In paranteza fie spus, multe dintre societatile comerciale, devenite sponsori ai terorismului, se ocupa cu fabricarea sau comertul cu arme.

In general, definitiile terorismului, in forma sa clasica, eludeaza, in mod subtil, cauzele. Uneori, cauzele rezida in lupta deznadajduita a unor natiuni sau comunitati impotriva unui opresor. Vezi, de pilda, situatia Ceceniei.

Ei bine, pentru aceste forme clasice de terorism, institutiile democratice si statele de drept identificasera suficiente solutii, nu pentru eradicarea fenomenului, ci pentru tinerea sub control. In aceste conditii, terorismul si-a schimbat, literalmente, profilul.

Punctul de inflexiune este Statul Islamic. Acest Stat Islamic care, mult timp, nu a fost, in mod oficial, recunoscut, in ciuda prezentei sale evidente, reprezinta o etnitate cu dubla identitate. O etnitate statala clasica, creata aproape peste noapte, intr-un vast teritoriu, o parte apartinand de drept Irakului, iar cealalta Siriei. Un stat in toata regula care beneficiaza de toate caracteristicile definite de normele international de drept public si este bine organizat, inclusiv sub aspectul relatiilor publice si diviziei de lupta IT.

Dar asta nu este totul. Si reprezinta doar o parte a Statului Islamic. Cealalta parte, inca si mai consistenta, nu mai poate fi identificata teritorial, cu aceeasi precizie. Daca Statul Islamic, cel localizat, este de marimea Marii Britanii, Statul Islamic mai greu de localizat depaseste cu mult aceste dimensiuni. Statul Islamic disimulat functioneaza in sute si sute de orase ale lumii musulmane si non-musulmane. Incet-incet, asemenea zone s-au enclavizat si se transforma in fortarete ale Statului Islamic. Prezente inclusiv la periferia celor mai multe dintre orasele Europei Occidentale.

In acest moment, Statul Islamic, beneficiind de o buna coordonare si de o conducere monocefala, in persoana lui Abu Bakr al-Baghdadi, care se autointituleaza intemeietorul Noului Califat, poate actiona sub forma unei miscari de rezistenta, prin intermediul unor atacuri locale de tip terorist, mai mult sau mai putin simultane, dar, atentie, poate actiona si sub forma unui razboi generalizat. Impotriva lumii occidentale si impotriva lumii crestine.

Este exact ceea ce a sesizat presedintele Frantei. De avertismentul sau trebuie sa se tina cont. Hiperterorismul declansat inseamna, in mod cert, al Treilea Razboi Mondial. Distrugerea Statului Islamic, localizat in Siria si Irak, posibila si previzibila ca urmare a sutelor de raiduri aeriene executate acolo zilnic, nu va diminua forta de soc a Statului Islamic. Dimpotriva. Va activa, in toata grozavia lui, Statul Islamic disimulat.

***

Autor: Sorin Roşca Stănescu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.