Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hipotiroidia: Ştii să recunoşti semnele?

doctorulzilei.ro
boli tiroida durere in gat

Simptomele hipotiroidiei pot trece neobservate luni, chiar şi ani de la instalarea acestei insuficienţe hormonale. Asta, pentru că pot fi uşor confundate cu semnele aferente stilului de viaţă modern, adesea stresant şi sedentar. Click a descoperit care sunt acestea!

Asemănătoare unui fluture şi situată în regiunea anterioară a gâtului, tiroida eliberează triiodotironina, T3, şi tiroxina, T4. Când aceşti hormoni sunt secretaţi în cantitate mai mică decât e necesar, apare un dezechilibru care duce la încetinirea metabolismului. Simptomele specifice hipotiroidiei sunt strâns legate de acest fenomen, iar problemele se agravează pe măsura deficitului hormonal, reflectând toate sistemele organismului.

Citeşte şi: Fierul, mineralul VITAL pentru organism

Constipaţie, greutate crescută

Constipaţia este un alt semn al bolii, la fel şi dereglările menstruale. Creşterea în greutate face şi ea parte din acest arsenal al simptomelor hipotiroidiei. Vei constata că, în ciuda curelor de slăbit, continui să te îngraşi - şi, probabil, vei pune asta pe seama vieţii sedentare şi a mâncatului pe fugă. În stadiile avansate ale bolii, poate să apară infertilitatea.

Obseală cronică, slăbiciune musculară

Oboseala cronică e primul semn al hipotiroidiei. Nici măcar ceştile cu cafea nu pot alunga somnolenţa din timpul zilei. Lipsa de energie e asociată adesea cu senzaţia de frig, cu crampe musculare frecvente, cu dureri articulare şi cu slăbiciune musculară.

Citeşte şi: Sânzienele, leacul MINUNE pentru bolile sistemului nervos

Pleoape umflate, picioare grele

Adesea, persoanele cu deficit de hormoni tiroidieni se plâng de retenţie de apă, la nivelul membrelor superioare, inferioare şi la nivelul feţei. Dimineaţa, se trezesc cu pleoapele sau cu faţa umflată, cu degetele de la mâini îngroşate, cu picioarele grele.

Piele îngroşată, păr casant

Cu timpul, pielea bolnavilor se îngroaşă, se îngălbeneşte, devine uscată şi rece. Epiderma de la nivelul urechilor, coatelor, genunchilor, călcâielor e fragilă şi se crapă uşor. Unghiile şi firele de păr devin casante, părul cade şi se răreşte.

Voce răguşită, lentoare psihomotorie

În stadiile mai avansate ale bolii, limba se îngroaşă, vocea e răguşită, scade acuitatea auditivă. În general, se instalează o lentoare psihomotorie. În afară de oboseala fizică, este tot mai puternică oboseala mentală. Lipsei de energie i se adaugă indiferenţa, dispoziţia schimbătoare, ba chiar sindromul depresiv.

Citeşte şi: Un loc de muncă nesatisfăcător, mai nociv pentru sănătate decât șomajul (studiu) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.