Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Hocus-pocus cu abuzul în serviciu. Manevre interesante în Parlament

După săptămâni de discuții și dezbateri atent cultivate, cu invitați aleși din toate domeniile interesate pentru a oferi cât mai multă legitimitate, parlamentarii Puterii sunt pe  punctul de a  trece la fapte și să modifice  legislația privind  abuzul în serviciu. Precum iluzioniștii care se folosesc de o diversiune în timpul trucurilor lor de magie pentru a atrage atenția publicului  spre o pistă falsă, tot așa au procedat reprezentanții PSD  cu mult invocatul prag  penru abuzul în serviciu, în timp ce se pregătesc  să strecoare, pe  ușa din spate, prevederea care să-i aducă scăparea lui Liviu Dragnea în dosarul în care acesta este acuzat de această infracțiune.

Președintele  comisie speciale pentru armonizarea  codurilor cu deciziile CCR, social-democratul Florin Iordache a anunțat că  astăzi se va intra pe fond și că este posibil chiar adoptarea unui prag  pentru abuzul în serviciu.

" Vom discuta şi sper că vom veni cu o formulă. Acel prag care suscită foarte mare interes a fost solicitat şi în cele două decizii CCR, iar dacă va fi un prag modic, eu cred că nu va deranja pe nimeni”, spunea ieri Iordache.

Mai mult,  parlamentarul PSD explica și ce înseamnă prag modic - 10 salarii, undeva pe la 19.000 de lei, în jur de 4.500 de euro - în fapt propunerea minimală de parg cu care venise deja Asociația Magistraților.

Până atunci, propunerile de prag puse pe masă erau mult mai ridicate.  Dacă USR şi PMP au cerut să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu. UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei,  însoțit de  scăderea pedepsei la maximum 5 ani și de eliminarea  pedepsei complementare care privește interdicția pentru persoana condamnată pentru o astfel de infracțiune de a  mai ocupa o funcție publică pentru trei ani de  zile.  Un prag  similar a  fost înaintat  și de Asociația Barourilor,  dar cu menținerea pedepsei complementare, în timp ce un așa-zis reprezentant al   forurilor academice,  universitarul Constantin Sima, în fapt fostul secretar de stat de la MJ în timpul  emiterii OUG 13, venea cu un prag de două ori mai mare, de 200.000 de lei.

În spatele acestei perdele de fum legată de prag, artificial întreținută inclusiv de cei din coaliția PSD-ALDE, surse parlamentare ne-au dezvăluit că se va trece redefinirea infracțiunii de  abuz în serviciu și de neglijență în serviciu.

Cea mai importantă modificare pe care o pregătesc  cei de la Putere  privește definerea acestor termene ca infracțiuni. Potrivit surselor citate, abuzul  în serviciu se va pedepsi penal și nu cu amendă nu doar în cazul în care  se va depăși pragul valoric de prejudiciu comis, ci mai ales dacă se face  dovada că persoana care a comis abuz în serviciu a tras de pe urma acestei acțiuni foloase  necuvenite sub  formă de  bunuri materiale sau bani. Cu alte  cuvinte, dacă  prejudiciul a  fost  băgat în buzunar, sub o formă sau alta de către  făptuitor.

Dacă această idee va deveni literă de lege, ea va însemna o adevărată  bulă de oxigen pentru  liderul PSD, Liviu Dragnea, care poate  scăpa astfel de unul din cele două dosare, în care a fost deja  condamnat cu suspendare. El este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual în legătură cu angajarea a două membre de partid la DGASPC Teleorman, dar prejudiciul invocat de către procurori în acest caz, puțin peste 100.000 de lei, a fost însușit de angajatele cu pricina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.