Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Horă a tinerilor moldoveni în centrul Clujului pentru a aminti de Unirea Basarabiei cu România

romania moldova

Câteva zeci de persoane au dansat în centrul municipiului Cluj-Napoca, într-o horă pornită de câțiva tineri moldoveni, care au dorit astfel să atragă atenția trecătorilor asupra faptului că luni se împlinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Evenimentul a fost organizat la Cluj de Grupul de Inițiativă Basarabia (GIB), ca parte a unui festival dedicat 'Zilei Basarabiei", care are ca scop reamintirea faptului că în 27 martie 1918 a avut loc unirea provinciei Basarabia cu România, hotărâtă de Sfatul Țării de la Chișinău, organ legislativ reprezentativ, prin majoritatea absolută a votului, conform Agerpres. "Astăzi sărbătorim 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu patria mamă. Noi, Grupul de Inițiativă Basarabia, celebrăm acest moment istoric și am venit cu o horă aici pe Bulevardul Eroilor, cu bomboane și scrisori din Basarabia", a declarat Cristina Clima, vicepreședinte al GIB.

Reprezentanții GIB i-au îndemnat și pe trecători să intre în horă alături de ei și le-au împărțit câteva "scrisori din Basarabia'', care sunt practic bucățele de hârtie pe care au fost tipărite versuri sau fraze ale unor scriitori moldoveni. "Basarabia a fost și rămâne pragul cel mai de jos al porții dintre Orient și Occident. Geme, sărmana, de atâta călcătură, când sub talpa unuia, când sub talpa altuia. La ora actuală, basarabenilor li se impune, de către Est și Vest, o libertate și o democrație în limitele unei tălpi, grea și defrișătoare...", sunt gândurile scriitorului Efim Tarlapan, tipărite într-o astfel de scrisoare.

GIB și comunitatea basarabeană din Cluj au organizat, în perioada 24-29 martie 2017, Festivalul Cultural "Basarabia', ajuns anul acesta la cea de-a XIV-a ediție. În prima zi a festivalului a avut loc relansarea revistei "Accent Basarabean", proiecția filmului "Culorile" al regizoarei basarabene Veronica Meșină și o seară culturală cu dans, muzică, expoziții și vinuri moldovenești, care a avut loc la clădirea Casino din Parcul Central. Marți, publicul este așteptat la lansarea romanului "În umbra pașilor tăi", de Vitali Cipileaga, iar în ultima zi a festivalului, iubitorii de teatru sunt așteptați să descopere actorii "Geneza Art" din Chișinău, care vine în premieră la Cluj cu spectacolul "Frumoasa călătorie a urșilor panda, povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt" de Matei Vișniec. Spectacolul, care va avea loc de la ora 19,30 la Casa de Cultură a Studenților, este unul caritabil. "Evenimentele din sumarul Festivalului promovează istoria comună, cultura, tradiția și spiritul basarabean în inima Transilvaniei. Festivalul Cultural 'Basarabia' este un proiect de suflet și o carte de vizită a organizației, este proiectul în care literatura, muzica, dansul și teatrul devin un tot întreg. Festivalul este organizat cu susținerea Primăriei Cluj-Napoca, a Universității 'Babeș-Bolyai' și a Casei de Cultură a Studenților, fiind deschis tuturor clujenilor, precum și tuturor membrilor ONG-urilor din Cluj-Napoca. Grupul de Inițiativă Basarabeană este o organizație non guvernamentală, apolitică, nonprofit, cea mai importantă entitate de reprezentare a studenților și elevilor din Republica Moldova care-și fac studiile la Cluj", se arată într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.