Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Horia Georgescu iese la atac: acuzații GRELE pentru DNA

Inquam Photos / George Călin
Inquam Horia Georgescu la DNA

Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, iese la atac împotriva procurorilor DNA și susține că aceștia se află într-o ”profundă eroare” în dosarul ANRP, eroare generată chiar de specialiștii DNA. În piața politică se vorbește că Horia Georgescu a fost executat la ordinul președintelui Klaus Iohannis, pentru că nu a dorit să-i ”albească” dosarul de incompatibilitate în campania electorală. Referitor la acest aspect, Georgescu a spus că nu comentează ”în momentul de față”.

Citește și: INTERVIU Dan Motreanu: Președintele PNL ar trebui ales de către toți membrii!

Citește și: Horia Georgescu acuză: Mandatul de reținere era făcut înainte să fiu audiat! Despre ÎNCĂTUȘARE

Conform unui interviu acordat celor de la România Liberă, Horia Georgescu nu infirmă ipoteza conform căreia ar fi fost un om apropiat servciilor secrete.

Conform unora, ați fi victima unui dosar politic din cauza unor decizii luate în fruntea ANI; cum comentați?

Nu comentez aceste aspecte în momentul de față.

Erați considerat un apropiat al serviciilor secrete. E adevărat sau e doar o legendă?

Prin prisma funcției pe care am ocupat-o, am avut acest contact la cel mai înalt nivel, lupta împotriva corupției fiind clasificată ca o problemă de siguranță națională și ANI a fost în prima linie instituțională de combatere a acestui fenomen.

Fostul președinte Traian Băsescu a spus că “trei de-ai lui i-au luat pe alți trei tot de-ai lui”. Ce înseamnă asta?

Este o remarcă metaforică. Presupun ca președintele Traian Băsescu s-a referit în mod plastic la susținerea instituțională pe care a acordat-o de-a lungul celor zece ani de mandat unor entități cu rol de întărire a statului de drept care au stat la aceeași masă. Cum a fost posibil ca unele dintre aceste persoane să devină subit infractori, un pericol public, arestate, atât timp cât conlucrau instituțional, personal, și au avut acces la informații și cunoaștere în domenii extrem de sensibile? Ceva nu se -potrivește. Asta consider că a dorit să spună președintele Băsescu, atrăgând atenția asupra unor situații care au fost amplu dezbătute în -societate. Acest lucru dă de gândit despre cum arată statul român privit din afară.

Care au fost argumentele legale pentru care ați fost arestat?

Am fost arestat din cauza cuantumului presupusului prejudiciu, calculat de specialiști ai DNA, care se dovedește acum a fi profund eronat și evaluat într-un mod care sfidează normele legale. Apreciez că inclusiv procurorii DNA sunt induși în eroare prin calcularea acestor prejudicii de către specialiștii DNA și consider că este o combinație de incompetență și abuz din partea acestora. Mai mult, modul în care sunt -amalgamate faptele de corupție cu cele de presupus abuz în serviciu e de natură a induce -publicului percepția că toți cei ce au participat la luarea unei decizii ar fi -corupți.

De ce spuneți că prejudiciile sunt -calculate “profund eronat” de către specialiștii DNA?

În primul rând, trebuie clarificată problema propagată public prin comunicate de presă transmise despre ANRP, care, prin Comisia Centrală, ar fi dat “sute de milioane de euro” în mod efectiv persoanelor despăgubite: este profund eronat, deoarece ”despăgubirile” au fost acordate, de fapt, în acțiuni. Despăgubirile în bani, sumele efective în numerar, sunt doar cele de până la 500.000 lei, care erau plătite în două tranșe. Nici o despăgubire acordată în bani nu a făcut și nu face obiectul vreunui dosar penal.

Foarte important de spus este că aceste acțiuni s-au tranzacționat ani de zile mai târziu după acordarea despăgubirilor, chiar și la o zecime din preț. Practic, despăgubirea stabilită de către ANRP, în urma unui proces complex, era convertită, în cea mai mare parte, în acțiuni la Fondul Proprietatea, acțiuni cu valoarea nominală de un leu.

Aceste acțiuni, însă, nu au fost tranzacționabile până în 2011, deci, practic, nu aveau nici o valoare. După ce a început tranzacționarea, prețul lor de vânzare nu a ajuns niciodată la valoarea nominală de un leu, ci, uneori, la sume și de zece ori mai mici. Și mai clar: o despăgubire evaluată de evaluatorii contractați de ANRP la, să zicem, zece milioane de euro putea fi tranzacționată, prin vânzarea de acțiuni, și la suma de un singur -milion de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.