Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și România poate întoarce oglinda partenerilor occidentali

Evenimentul Zilei:

Presa europeană occidentală și cea apropiată Comisiei Europene ne spune pe toate vocile că „Criza refugiaţilor, similară, din punct de vedere moral, cu cea monetară, a adâncit definitiv vechea breşă Est-Vest. Opoziţia finală a ungurilor, cehilor, slovacilor şi românilor a evidenţiat şi mai mult problemele de solidaritate ale Europei, ieşite deja la iveală pe parcursul crizei economice. (...) Cine caută un bun exemplu de slăbiciune, care să afecteze Europa, nu trebuie decât să privească kilometricul gard dintre Serbia şi Ungaria. Astfel, pe continent vor apărea, curând, mai multe garduri similare celor din Războiul Rece: acestea există deja în Ceuta şi Melilla, Cipru, Grecia şi Bulgaria, fiind prevăzută construirea altora în România şi ţările baltice." Câteva precizări: gardurile nu le-au ridicat in general toate statele europene, nici măcar cele Est europene, ci sunt doar apanajul unui mod de abordare(cu care personal nu sunt de acord, dar nici nu cred că trebuie să marcăm o critică de plano, deși principial credeam că nu va mai fi nevoie de o asemenea procedură). În schimb, ceea ce putem spune este că și noi putem întoarce oglinda partenerilor occidentali și să vedem câtă solidaritate a fost, în alte momente, cu nevoile europene ale statelor noi membri. Cât de europeni au fost unii lideri și reprezentanți oficiali ai unor state care ne spuneau „luați-vă cetățenii acasă”, „luați-vă tiganii acasă”(apelativul politically corect de romi dispărea în cazul enervării extreme a partenerilor nostri strategici de atunci) „Țineți-vă romii acasă”, când ne anunțau că nu există cetățenie europeană și că problema integrării romilor e doar a statului de proveniență, nu și a celui de rezidență sau când făceau planuri de eradicare si expulzare exclusiv pentru romii români, cu ștampila Ministerului de Interne... Mi se pare extrem de gravă poziția comisarului nostru european (apropo, mai știe cineva că avem comisar? În afară de plimbările prin țară, ajută la ceva sau concluzionăm că am dat pe pierderi această alegere a doamnei Crețu?) care își condamnă poziția țării și se simte tristă când țara sa „nu dă dovadă de solidaritatea” de care e nevoie. Și nimeni nu a făcut nici o remarcă, în primul rând Președintele, Premierul al cărui partid îl reprezintă, Liviu Dragnea sau colega sa europarlamentarul Daciana Sârbu, soția premierului. Măcar nuanțată poziția și tot trebuia gandită în alți termeni.

Digi24:

Conferința de astăzi a Avocatului Poporului despre starea de sănătate a lui Sorin Oprescu este „un câștig pentru că ne amintim cum arată”, a spus Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul a amintit și de alte cazuri celebre în care persoane suspectate de fapte de corupție au încercat să „scape” la spital. În plus, el s-a întrebat de câte ori s-a interesat Victor Ciorbea de soarta pacienților care nu au medicamente pentru cancer.„Un prim câștig al apariției domnului Ciorbea din această după-amiază este faptul că ne-am reamintit cum arată. Uitaserăm cum arată domnul Ciorbea și cred că apariția domniei sale cu acel sobor, acel prezidiu, cu care a apărut ca să ne spună că situația e gravă e justificată. N-ați mai văzut cazuri din astea? Cum se apropie de pușcărie diverse persoane, încep să apară afecțiuni grave, multiple, cronice, care se acutizează pe loc. De pildă, generalul Voicu. Vi-l mai amintiți? Personajul acela care urma să devină ministru de Interne, s-a dus spre fotoliul de ministru și, din fericire, a deviat puțin și a ajuns în arestul Poliției Capitalei. A constatat atunci ajungând în arest că are 200 de kile, că are hipertensiune arterială, că are palpitații... Domnul Gigi Becali, când a ajuns în pușcărie, a avut un atac de gâtoză. Gâtoză acută. Și-a pus o zgardă! După ce a purtat zgarda aia o vreme a declarat – el are uneori o sinceritate dezarmantă – că a pus-o pentru efectul dramatic. De asemenea, Adrian Năstase. Ne amintim ce eforturi s-au făcut, de către doctorul ăla celebru... Mușețeanu, supranumit Măcelarul, când cu unghia-n gât a domnului Năstase... care s-a chinuit atunci să-l bage-ntr-un spital ca să n-ajungă-n pușcărie”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Agerpres:

Președintele rus, Vladimir Putin, și premierul grec, Alexis Tsipras, au discutat telefonic în cursul zilei de vineri despre "perspectiva întăririi relațiilor bilaterale", a anunțat serviciul de presă al prim-ministrului elen. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, "despre evoluția situațiilor regionale, în special în ce privește chestiunea valului de migranți", Grecia devenind principala poartă de intrare în Europa pentru refugiații care au fugit mai ales din Siria și Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.