Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol. PNL, la întrecere cu PSD.Partidul ce se vrea urban, mutat la țară. Vezi cifrele dezastrului

NUMARARE BULETINE DE VOT - BACAU

PNL are probleme  mari în mobilizarea propriului electorat. Şi nu doar liberalii. Electoratul urban a început să abandoneze partidele tradiţionale. La prima vedere, PNL pare să fi recuperat avansul pe care PSD îl avea în mod  tradiţional în spaţiul rural, în timp ce  în urban liberalii au înregistrat un  evident regres. Totul a depins însă de nivelul de prezenţă la vot, de nivelul de disciplină al propriului electorat şi de specificul  acestuia.

La scrutinul din 5 iulie, prezenţa la vot, sau mai bine spus, lipsa de apetit a alegătorilor a avut ultimul cuvânt de spus. Aproape nouă milioane de români au votat la alegerile locale, respectiv 48,43%, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central.

În mediul urban, prezența la urne a fost de 39,80%, iar în rural de 59,71%. Comparativ, în 2012, în mediul urban prezența la urne a fost de 49,88% și în rural de 65,30%.

La nivelul Capitalei, prezența la vot din acest an a fost mai scăzută decât în urmă cu patru ani. Astfel, duminică, până la ora 21,00, în București au votat 33,09% dintre alegători, iar în 2012 — 44,26%.

Repartiția  voturilor  pe cele două  mari partide, conform datelor Biroului Electoral Central,  relevă  și o altă  fațetă  a lucrurilor. Deși a avut mai puțini primari decât PSD, PNL a obținut grosul voturilor sale în spațiul rural, aproximativ 56%, fiind astfel la egalitate cu ponderea avută de social-democrați în aceeași zonă. Procentele sunt sensibil egale și la nivelul municipiilor și orașelor: 26% pentru PSD vs. 29% pentru PNL, în cazul municipiilor, respectiv 11% vs. 12% în cazul orașelor. Ecartul apare, însă, la nivelul capitalei. PSD a obținut peste 6% din voturile adunate la nivel național, în timp ce zestrea voturilor câștigate la București nu a contribuit decât în proporție de 3% la scorul național al PNL.

Dacă la nivel  rural, populația rămâne consecventă și preferă, cu mici  excepții să aleagă să fie reprezentată de candidați ai partidelor mari, la nivel urban dinamica electorală este mult mai complicată. Aceste procentaje se pot explica, în primul rând, printr-o prezență la vot modestă în orașe și municipii.

Rezultatul conține, însă, și un semnal de alarmă pentru marile partide. Atât PSD, cât și PNL nu mai au aderența dorită la nivelul electoratului urban. Acesta este mult mai volatil, votează și sancționează emoțional, atunci când se duc la urne, și caută alternative la cele oferite de partidele tradiționale. Dacă scorul PSD a fost salvat de propriul său electorat, mai disciplinat și mai ușor de mobilizat la secțiile de vot, liberalii au în prezent o mare problemă: nu dispune de structura organizatorică a PSD, în ciuda faptului că  moștenit  prin fuziunea  cu  fostul PDL, o rețea de filiale mai  coerente și mai bine structurate decât cea a vechilor liberali,  iar  propriul său electorat este mai pretențios, are  mai multe   așteptări, deci este mai ușor de dezamăgit și mai greu de convins ulterior, odată  nemulțumit de prestația acestui partid.

Deja din 2000 încoace,  PNL a  pierdut 1, 5 milioane de voturi la nivel  național, în timp ce PSD a suferit o pierdere de numai  o jumătate de milion. În  total, un potențial de două milioane de  voturi  a fost irosit de cele  două  mari partide și se plasează cum  fie în  zona  nehotărâților, fie în zona  a partidelor mici. PNL nu mai poate miza nici pe factorul emoțional, pentru victorie, așa cum s-a întâmplat  în turul doi al alegerilor prezidențiale. Pe scena politică există actori  noi, precum USB, capabili să canalizeze mai eficient voturile nemulțumiților cu drept de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.