Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ICR Londra va invita la - Ziua Culturii Naționale

icr

Azi 15 ianuarie 2016 ICR London va invită la sediu 1 Belgrave Square, Londra SW1X8PH între orele 13.00 și 21.00 . Intrarea este liberă.

content-image

Invitatii vor putea urmări, în transmisiune directă de la Ateneul Român din Bucureşti, Ateneul Român să sărbătorind împreună Ziua Culturii Naționale. Un eveniment organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" din București și TVR.

Printre invitatii mari actori Romani producatori si cianisti .

In decursul zilei de vineri vor fii deschise toate salile din ICR Londra, melomani vor asculta pianul vedeta din sala George Enescu, prin Bibloteca consumatori clasici vor gasi romanele mult ravnite scrise de marii scriitori Romani.

content-image

Sunt invitați actorii Levente Molnár și Cristina Catalina, precum și cineaştii Anda şi Dragoş Teglaş, iar evenimentele vor fi din mai multe domenii artistice: film, poezie și arte vizuale.

Melomanii sunt așteptați să descifreze câteva partituri enesciene, exersând la pianul lui Dinu Lipatti, aflat în sala de concerte ce poartă numele lui George Enescu; pe de altă parte, în Bibliotecă, pasionații de limbi străine vor putea descoperi limba romanică cea mai apropiată de latină cu ajutorul mai multor instrumente de învățare a limbii române sau pur și simplu răsfoind cărțile marilor noștri clasici.

Spre sfârșitul după-amiezii, publicul va putea urmări, în transmisiune directă de la AteneulRomân din Bucureşti, spectacolul de muzică tradițională și poezie “La porțile ceriului”, avându-i ca protagoniști pe Grigore Leșe și pe invitații săi.

După terminarea transmisiunii live, e rândul poeziei, în lectura Cristinei Catalina, actriță și producătoare stabilită în Marea Britanie, și a actorului clujean Levente Molnár, unul dintre protagoniștii filmului “Son of Saul”, premiat la Festivalul de la Cannes.

Cei doi actori vor citi, în original și în traducere engleză, din opera lui Mihai Eminescu, Nikolaus Lenau și Ady Endre, mari poeți născuți în diferite provincii românești, Moldova, Banat și Transilvania.

Seara se va încheia cu premiera britanică a documentarului „13 nuanţe de român”, o privire nuanțată și realistă asupra comunității românești din Marea Britanie, realizat de cineaștii români Anda Teglaș și Dragoș Teglaş împreună cu jurnalistul britanic Richard Green și produs de compania This Is Insomnia.

La finalul serii, cei prezenți se vor putea întreține cu producătorii documentarului în Galeria „Brâncuşi” a Institutului, înconjurați de expresivele portrete ale românilor din Londra semnate de fotograful româno-britanic Ion Paciu, incluse în expoziția pregătită de ICR Londra împreună cu Muzeul Horniman  și prezentate deja și în România.

Evenimentele vor avea loc pe parcursul zilei de vineri, 15 ianuarie, între orele 13.00 și 21.00, la ICR Londra, 1 Belgrave Square, Londra SW1X8PH. Intrarea este liberă. scrie ziarulromanesc.net

Pe situl ICR London mai gasiti urmatoarele informatii:

Despre noi

Echipa ICR Londra

Dorian Branea, director

Magda Stroe, director adjunct / coordonator de proiecte sincretice / de film

Raluca Cimpoiaşu, coordonator de programe de muzică / teatrale

Gabriela Mocan, coordonator de programe de literatură / arte vizuale / arhitectură /conferinţe

Alexandra Marinică, coordonator de programe

Eugenia Tăzlăoanu, întreţinere / logistică

Ionuţ Tăzlăoanu, întreţinere / logistică / securitate

 

Sediu

Institutul se află în Belgrave Square, chiar în inima Londrei, într-un vechi palat aristocratic construit în secolul al XIX-lea. Clădirea a fost achiziţionată de statul român în anii '30 ai secolului trecut şi a funcţionat pe rând ca ambasadă, reşedinţă a ambasadorului sau a personalului diplomatic şi institut cultural. Înzestrată cu săli spaţioase şi elegante, împodobite cu piese vechi de mobilier şi picturi semnate de mari artişti români, această clădire maiestuoasă posedă, în egală măsură, toate dotările şi întreg suportul tehnic al unui institut cultural modern. Sala de concerte camerale, care poartă numele marelui compozitor George Enescu, ocupă întregul etaj I şi poate primi până la 170 de spectatori; când aici au loc proiecţiile Cinematecii româneşti, sala se transformă într-un cinematograf cu 100 de locuri. Deşi găzduită de o sală mai mică, situată la parter, galeria de artă a Institutului, numită în onoarea lui Constantin Brâncuşi, este un spaţiu la fel de multifuncţional şi bine înzestrat, în vreme ce Biblioteca, amenajată în prelungirea Sălii Enescu, oferă un loc plăcut şi primitor pentru cele mai variate lecturi din literatura română.

 

Istoric

Institutul Cultural Român din Londra, pe scurt ICR Londra, face parte din reţeaua globală a institutelor culturale româneşti, împreună cu care formează principalul instrument de diplomaţie culturală al României. Ca şi celelalte institute, suntem o instituţie publică cu mai multe vocaţii: misiune diplomatică, platformă de management cultural, agenţie artistică şi de PR, centru de informare şi documentare.

Aceste patru funcţii principale se traduc printr-un set inepuizabil de obiective şi activităţi curente. Iata câteva: diplomaţie culturală şi diplomaţie publică; management de proiecte culturale; facilitarea contactelor şi parteneriatelor între oameni de cultură şi instituţii culturale române şi britanice; plasarea artiştilor români în contexte culturale prestigioase şi vizibile; difuzarea informaţiilor relevante despre România şi cultura română în rândul publicului britanic; conservarea indentităţii cultural-lingvistice a românilor din Marea Britanie.

Institutul a fost înfiinţat în septembrie 2004 şi funcţionează din anul 2006, iar primul său director, până în 2009, a fost Gabriela Massaci. Din ianuarie 2010, conducerea Institutului a fost preluată de Dorian Branea.

Primii ani, de dezvoltare instituţională în paralel cu expansiunea reţelei ICR, au fixat ICR Londra ca o prezenţă subliniată şi activă printre instituţiile de diplomaţie culturală din Londra. În 2008, Institutul a devenit membru fondator şi, prin directorii săi, a deţinut preşedinţia cluster-ului londonez al European Union Network of Institutes of Culture(EUNIC) timp de patru ani (Gabriela Massaci, 2007-2009; Dorian Branea, 2012-2014).

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.