Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon anunţă organizarea unor ceremonii pentru a celebra la 24 august lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău

facebook
dodon

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi că va organiza la 24 august o serie de evenimente festive, între care un concert cu participarea unui cântăreţ rus în vogă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, "cu prilejul celei de-a 73-a aniversări de la lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău', o dată ce divizează societatea moldoveană, relatează presa de peste Prut, conform Agerpres.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Dodon afirmă că această dată este una semnificativă în istoria "ţării", "simbolizând eliberarea ei de sub ocupaţia fascistă', aceasta în timp ce o parte a societăţii din Republica Moldova consideră data de 24 august începerea ocupaţiei sovietice, conform Agora.md. În acest context, publicaţia Independent.md notează că Igor Dodon continuă şirul de acţiuni menite mai degrabă să dezbine societatea şi să creeze disensiuni între cetăţenii cu diferite viziuni politice, deşi promitea în campania electorală că va fi un preşedinte al tuturor moldovenilor.

Conform programului anunţat, o depunere de flori este prevăzută la 24 august (la ora 10:00) la Complexul Memorial "Capul de pod Şerpeni", unde va fi instalată o bucătărie de campanie pentru a pregăti şi servi doritorilor "tradiţionalul terci soldăţesc". Ulterior, la 19:00, în piaţa din centrul Chişinăului va avea loc un concert festiv. Pe scena vor evolua Orchestra Prezidenţială din Republica Moldova, corul Arhieresc de la Mănăstirea Curchi (Orhei) şi artistul emerit al Rusiei, Grigori Leps.

Cu toate că îi este clar că o astfel de manifestaţie nu poate fi pe placul majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, Dodon îi invită la ceremoniile din 24 august "pe toţi, indiferent de viziunile şi preferinţele politice, pe cei cărora le este scumpă memoria eroilor căzuţi pentru eliberarea Moldovei", scrie sursa citată. În istoriografia sovietică, data de 24 august 1944 a fost consemnată drept zi a eliberării Moldovei de către Armata Sovietică. La fel ca multe alte evenimente istorice, această zi continuă să divizeze societatea moldoveană, fiind considerată de unii "ziua eliberării", iar de alţii "ziua ocupării" de către armata sovietică de ocupaţie. În urma ofensivei Iaşi-Chişinău, România a pierdut Basarabia şi Bucovina de Nord, care au fost anexate la Uniunea Sovietică, aminteşte Independent.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.