Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon este acuzat de TRĂDARE după ce a anunţat că îi va decora pe militarii ruşi din Transnistria

kremlin.ru
dodon

Reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova au criticat dur, calificând drept "trădare" intenţia preşedintelui Igor Dodon de a participa la ceremoniile organizate de Tiraspol cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la instalarea forţelor de menţinere a păcii ruse în Transnistria şi de a decora militari ruşi şi transnistreni cu această ocazie, relatează marţi portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Anatol Ţăranu, directorul Centrului "Politicon" din Chişinău, a declarat că, dacă preşedintele Dodon îşi va duce până la capăt intenţia, aceasta va constitui un act de trădare. 'Igor Dodon se simte foarte bine în postura de agent al unui stat străin. Dodon rupe solidaritatea instituţiilor statului', a declarat Ţăranu, citat de IPN.

Citește și: Două state membre NATO, în pragul unui RĂZBOI comercial. TENSIUNILE au atins cote ÎNALTE

Directorul asociaţiei "PromoLEX", Ion Manole, a criticat de asemenea iniţiativa lui Igor Dodon: "Au fost omorâţi mulţi civili. Până în prezent mai există persoane dispărute fără urmă în timpul conflictului de pe Nistru. Mai bine Dodon i-ar decora post-mortem pe civilii omorâţi sau pe rudele lor".

Unii observatori de la Chişinău amintesc că, în pofida faptului că politica oficială a Moscovei înainte şi după izbucnirea conflictului armat de pe Nistru în 1992 era una de neutralitate, mulţi soldaţi şi ofiţeri din Armata a XIV-a , dislocată în Transnistria, au participat activ la lupte de partea separatiştilor transnistreni împotriva forţelor guvernamentale moldovene.

Conflictul, declanşat la 2 martie 1992, s-a încheiat printr-un acord de încetare a focului la 21 iulie, acelaşi an.

Surse ale preşedinţiei de la Chişinău au declarat marţi pentru Deschide.md că "Igor Dodon este hotărât să dea curs invitaţiei (administraţiei de la Tiraspol) de a participa la 29 iulie, la ceremoniile de la Bender (Tighina)", dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a invitat la aceste ceremonii pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Citeşte şi: Alba-neagra poloneză. Preşedintele Duda S-A RĂZGÂNDIT şi a promulgat o lege de reformare a justiţiei

Preşedinţia de la Chişinău mai spune că Dodon va aborda cu această ocazie reluarea discuţiilor privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE ca observatori).

"Festivităţile" vor începe la ora locală 09:00 la sediul forţelor mixte de pace ruso-moldo-transnistrene cu o defilare a trupelor de pacificatori, care va fi urmată de depuneri de flori şi un concert, a relatat anterior agenţia de presă transnistreană Novostipmr.

Ceremonia înmânării decoraţiilor pregătite de Igor Dodon pentru militarii ruşi şi transnistreni din cadrul forţele de menţinere a păcii din Transnistria va avea loc la sediul forţelor mixte de pace, indică Novostipmr. Preşedinţia moldoveană declarase luni că înmânarea distincţiilor va avea loc la Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.