Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon SCHIMBĂ din temelii strategia securităţii naţionale a R.Moldova

breakingnews.md
dodon

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat marţi retragerea proiectului Strategiei securităţii naţionale şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului predecesorului său în funcţie, proeuropeanul Nicolae Timofti, relatează marţi portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Totodată, Dodon a anunţat crearea unei noi comisii care să se ocupe de elaborarea unei noi Strategii a securităţii naţionale a Republicii Moldova, care să corespundă, aşa cum declară el, intereselor naţionale şi care să pună accentul pe statutul de neutralitate, pe consolidarea statalităţii şi modernizarea republicii.

Citeşte şi: Atentat TERORIST în Kiev. Un SPION a murit după ce maşina sa a EXPLODAT - VIDEO

"Am semnat un decret privind retragerea proiectului Strategiei securităţii naţionale şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului fostului preşedinte, deoarece conţinutul lor nu mai corespunde schimbărilor substanţiale care au avut loc în mediul naţional, regional şi internaţional de securitate", scrie Dodon în pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, iniţierea procesului de elaborare a Strategiei securităţii naţionale este o prerogativă a preşedintelui Republicii Moldova, prevăzută expres în Legea cu privire la apărarea naţională.

Proiectul actualei Strategii a securităţii naţionale a fost elaborat de un grup de funcţionari, experţi şi reprezentanţi ai mediului academic, indică Radio Chişinău.

Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri şi ameninţări la adresa securităţii sale atât de ordin extern, cât şi intern. Printre ameninţările externe majore figurează instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei şi riscul de extindere a acestuia în Republica Moldova, implicarea unor cetăţeni străini în probleme de politică internă şi susţinerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala ameninţare de ordin intern este corupţia organelor de stat, potrivit documentului, precum şi instabilitatea din sectorul bancar.

CUTREMUR în sistemul de sănătate american. 22 de milioane de oameni rămân FĂRĂ asigurări

Noul proiect al Strategiei naţionale de securitate a fost avizat de guvern în vara anului 2016. Ulterior, el a fost trimis în parlament, dar nu a fost examinat până în prezent.

Ultima Strategie de securitate naţională a Republicii Moldova a fost adoptată în 2011, aminteşte postul de radio citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.