Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ilegalități' în PNL. Statutul, călcat în picioare de Orban pentru reactivarea lui Blaga

În PNL,  actele  programatice și organizatorice  sunt  schimbate  după   bunul plac  și interesele de moment. Inclusiv  prin  nerespectarea  propriului Statut.  În încercarea de a-și apropia  tabăra  fostului PDL , dar  și  a învinșilor la  ultimul Congres,  Orban a  făcut o serie de  concesii pentru  a le  obține  sprijinul  pentru propria sa viziune de conducere a  partidului.  Reactivarea pe deplin lui  Vasile Blaga, retras  în  umbră după  problemele  cu justiția, servește acestui scop, dar redeschide Cutia Pandorei pentru liberali.

SURSE - Crapă nervii în interiorul PSD: Tudose, suspectat de jocuri comune cu Iohannis

Înainte de Congres, dar mai ales  după ce au obținut  victoria și șefia PNL, apropiații lui Orban și-au pus  problema recuperării unora  din  partizanii lui Cristian Bușoi. Au trecut rapid la fapte și Dan Motreanu a  fost validat  chiar la Congres  drept  vicepreședinte pe educație, iar Marian Petrache, vice regional.  Treptat, după Congres  au urmat și alții. Totul încununat la ultimul Consiliu Național cu  repunerea în drepturi a lui Cristian  Bușoi ca vicepreședinte, funcție cumulată la cea deja deținută de  lider al filialei București.

Dar mai ales cu readucerea lui Vasile Blaga  în  BEX, structura restrânsă de conducere a partidului, chiar si cu prețul încălcării de Orban a propriilor principii și reguli impuse la Congres. De exemplu, Bușoi a devenit și vicepreședinte  prin eliminarea  din Statutul partidului a  restricției referitoare la cumulul de funcții.

În data de 28  septembrie 2016, la doar câteva minute după ieșirea de la DNA Ploiești și punerea sa  sub acuzare pentru trafic de influență, Vasile Blaga anunța că își depune demisia din funcția de co-președinte al PNL și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an. Deși nici Statutul PNL, nici Codul Etic al partidului nu conțineau la acea vreme vreo prevedere aplicabilă explicit lui, în acesl moment, Blaga a acționat pentru a nu afecta și mai mult imaginea PNL și pentru a  demonstra că nuse agață de funcție.  Ulterior,  și-a retras numele de pe lista de candidați la alegerile parlamentare,  mai ales că Decalogul cu  criteriile de integritate, adoptat cu un an înainte  stabilea că nu poate candida o persoană aflată în arest preventiv, arest la domiciliu sau sub control judiciar pentru orice infracțiune comisă cu intenție, respectiv că nu poate candida o persoană împotriva căreia s-a început urmărirea penală pentru fapte de corupție.

De altfel, Ludovic Orban și-a construit platforma de candidatură la șefia PNL inclusiv pe contraperformanța predecesorilor săi.

"Liderii PNL de pana acum nu a avut autoritate, nici cei din teritoriu nu stiau cu cine vorbesc, nu aveau autoritate. Eu prefer sa ma uit inainte sa ma pregătesc pt ce va sa vina decat sa ma uit inapoi. Ceea ce ne-a lipsit nu ne va mai lipsi. Ma refer la expertiza, la capacitatea de a genera raspunsuri potrivite la problemele cu care se confrunta societatea, oameni care sa reprezinte PNL. Eu cred ca sunt un garant al faptului ca PNL nu mai face niciun fel de intelegere cu PSD si ca va face opozitie de caracter, ferma, clara si ca va incerca sa nu se limiteze la opozitia politica si ca va mobiliza intreaga opozitie din societate”, declara la un moment dat  actualul lider PNL.

De atunci  însă a trecut un an. Iar criticile de lipsă de autoritate și de blat formulate  în trecut de Ludovic Orban la adresa  fostei conduceri formate din tandemul Blaga- Gorghiu au fost dat uitării. Din considerente de ordin pragmatic, Orban se vede  nevoit să închidă ochii pentru a asigura liniștea  în partid și pentru a preveni agravarea tendințelor centrifuge  deja  manifestate de unii lideri ardeleni din zona  fostului PDL. CN a decis ca foștii președinți ai partidului, membri PNL, aleși de către forurile statutare (Congres sau Convenție), aflați în funcție la data fuziunii din anul 2014 și ulterior acesteia” devin membri ai BEx.

Singurul beneficiar al acestei prevederi - Vasile Blaga, ca fost președinte ales al PDL în momentul fuziunii cu vechiul PNL. Conform  unor surse din conducerea PNL,  această măsură este doar una formală, Blaga. activând de ceva. vreme în Modrogan. " Nu mai poate să-și ocupe  fostul birou de al etaj,  dar biroul amenajat jos de Ilie Bolojan, pe vremea când acesta era secretarul general al PNL, este numai bun pentru Blaga", susțin sursele citate, care vorbesc și de modul în care Orban se consultă cu  fostul lider pe probleme de politică curentă.

Tactica lui Orban însă are un preț. El și apropiații săi au modificat ilegal  Statutul PNL, acuză sursele din conducerea PNL.

"La articolul 61 scrie  negru pe alb că singurul for  care poate opera modificări la Statut este  Congresul sau Convenția PNL, nu  un simplu Consiliu Național. Mai mult, aceste schimbări nu pot intra  în vigoare și nu pot fi aplicate decât după înregistrarea   și validarea lor la Tribunal prin hotărâre judecătorească", ne-au explicat sursele citate, care avertizează că PNL riscă să fie radiat pentru această ilegalitate în cazul în care modificările statutare  vor fi contestate cu succes în justiție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.