Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă, pe mână cu PSD-ul

Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă sunt printre cei mai cunoscuți primari pe care îi are PNL. Amândoi au funcții importante în Asociația Municipiilor din România, condusă de Liviu Negoiță. Bolojan este Președinte Executiv, Falcă deține funcția de Prim-vicepreședinte al asociației. Amândoi fac echipă cu Robert Negoiță și conduc acest for care are ca scop ”promovarea și protejarea intereselor comune ale autorităților administrației publice locale”. La prima vedere am putea spune că totul este în regulă. Ce facem însă când avem un caz ca cel din aceste zile, când PSD își dorește schimbarea prevederilor care privesc patrimoniul? Social democrații vor ca patrimoniul să fie înstrăinat mult mai ușor, hotărârile de consiliu să fie adoptate cu votul majorității simple și nu cu două treimi așa cum este prevăzut acum.

Legiuitorul a prevăzut inițial ca hotărârile privind patrimoniu, practic cele mai importante, să fie votate cu două treimi, tocmai pentru a avea la o bază o largă reprezentare a societății.

Parlamentarii USR au dezvăluit ce s-a întâmplat la Comisia de administrație publică. Ghiță Falcă a venit în calitatea sa de primar și de prim-vicepreședinte al AMR și a susținut poziția PSD. Surse liberale ne-au declarat că Bolojan face lobby în interiorul partidului pentru ca PNL să susțină în parlament amendamentul care propune ca hotărârile privind patrimoniul să fie adoptate cu jumătate simplă.

Bolojan și Falcă au devenit principalii susținători ai acestei idei. Nu este prima oară când cei doi se gândesc strict la interesul lor local și adoptă poziții total contrare interesului general. În 2015 când PNL încerca schimbarea sistemului de vot pentru alegerea primarilor și trecerea la sistemul cu două tururi, Falcă era principalul susținător al păstrării votului într-un singur tur. De altfel, la acel moment, primarul Aradului avea declarații publice total contrare poziției adoptate de PNL. Falcă susținea pe toate posturile TV că sistemul într-un singur tur este un sistem foarte bun. Falcă și Bolojan au făcut și atunci lobby în interiorul partidului pentru ca primarii să facă presiune și să încerce să convingă conducerea centrală a partidului de beneficiul acestui sistem de vot. Dacă cei doi făceau un calcul simplu, ar fi văzut că PNL putea câștiga mai multe primării, la nivel național, cu ajutorul votului în două tiruri și poate primăria capitalei nu mai era câștigată de Gabriela Firea. Falcă, Bolojan și ceilalți primari au ales să se protejeze pe ei, votul într-un singur tur fiind o garanție a realegerii lor.

De multe ori, credem că România este condusă de la nivel central. Nu este chiar așa. Primarii au o forță extraordinară. Ei pot pune presiune în partidul din care fac parte, șantajând conducerea centrală. Datorită faptului că sunt aleși uninominal, au o comunitate în spate, ei sunt actori foarte importanți pentru partidul politic din care fac parte. Este normal ca primarii să aibă un cuvânt greu, să fie ascultați și să fie reprezentați. Nu este normal, însă, ca un primar să vină și să își impună punctul lui de vedere, să impună rezolvarea unui interes local în defavoarea unui interes național. Nu poți guverna la nivel național, dacă nu ai o privire de ansamblu și te cantonezi în soluții care favorizează doar anumite comunități.

Asociația Municipiilor din România, condusă de trioul Negoiță, Bolojan, Falcă vrea cu orice preț ca hotărârile privind patrimoniul să fie trecute cu votul majorității simple. Iată cum sub aceeași cupolă, reprezentați ai PNL și PSD militează pentru același obiectiv. Peste o perioadă, liberalii o să se mire de ce nu scapă de eticheta ”usl”-iști. Atunci, ca și în cazul votului pentru alegerea primarilor într-un singur tur, o să fie prea târziu. Din cauza intereselor unor primari, partidul pierde la nivel național.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.