Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iliescu, acuzaţii BOMBĂ: 'SRI, tot mai prezent în jocurile POLITICE'

facebook.com
sri informatori secret intuneric negocieri

Fostul şef SPP, Dumitru Iliescu continuă analiza dezvăluirilor făcute de colonelul SRI, Daniel Dragomir.  Iliescu susţine că afirmaţiile acestuia sunt deosebit de grave, însă, spune el, multe dintre lucrurile expuse de Dragomir sunt cunoscute, ele fiind dezbătute de-a lungul timpului chiar şi în emisiuni tv. Chiar şi parlamentarii ar fi fost informaţi, susţine Dumitru Iliescu.

Citeşte şi : ŞOCANT: Un primar, înregistrat în timp ce AMENINŢA un localnic - VIDEO

"Aspectele facute publice de colonelul Dragomir au fost prezentate si de mine, pe 13 Iunie 2017, in fata Comisiei parlamentare de cercetare a modului in care s-au desfasurat alegerile din 2009. Ma bucur ca domnul Dragomir vine si confirma aceste informatii. Daca se va lua stenograma sedintei comisiei se va constata ca am prezentat in detaliu modul in care se intocmeau dosarele pentru anumite tinte si cum se dadeau solutiile in instanta. Si multe altele.

Aceste aspecte s-au prezentat, se cunosc, au avut loc dezbateri in diverse emisiuni televizate, urmeaza ca factorii de decizie politica sa ia masurile necesare. Ce nu s-a evidentiat in cadrul acestora este rolul si responsabilitatea lui George Maior in organizarea si derularea operatiunilor ilegale de catre institutia pe care a condus-o. Intr-adevar Coldea a fost cel care a orchestrat toate aceste ilegalitati, dar cu acordul nemijlocit al lui George Maior, caruia personal i-am spus despre intentiile si actiunile nelegale ale prim-adjunctului sau.", scrie Dumitru Iliescu pe pagina sa de Facebook.

Fostul şef al SPP a evocat şi o întâmplare care îi are în prim-plan pe fostul preşedinte Traian Băsescu şi pe fostul lider PSD, Mircea Geoană.

"In 2006 Presedintele Traian Basescu l-a invitat pe Mircea Geoana la Cotroceni si l-a informat despre intentia de a-l propune pe George Maior pentru functia de Director al SRI. Dl. Geoana i-a raspuns ca, in principiu, nu are nimic impotriva, dar trebuie sa se consulte cu cei din conducerea partidului. Dupa despartirea de Basescu m-a apelat si mi-a spus despre intentia Presedintelui Romaniei si m-a intrebat cum vad aceasta propunere. Eram persoana care, inca din 2005, il consiliam pe probleme privind apararea, ordinea publica si siguranta nationala. I-am raspuns ca, daca domnia sa are incredere in Maior, nu am nimic impotriva acestei desemnari. Stiam ca lucrase cu George Maior cand a ocupat portofoliul de ministru de externe si ca ii este o persoana apropiata. Aveam ceva rezerve privind "simpatia", dincolo de limitele firesti, fata de partenerul strategic, desi semnale, de sustinere a lui, venisera de la englezi, dar nu aveam si probe care sa ma determine sa ma opun propunerii. Mai mult, cu 2-3 luni in urma, primisem informatii ca Directorul interimar al SRI, dl. Florian Coldea, luase decizia sa implice puternic institutia in lupta politica, in lupta pentru putere. Venirea lui Maior la conducerea institutiei putea sa confere o garantie a mentinerii SRI in zona echidistantei politice si zadarnicirea planului ambitios al prim-adjunctului. In aceeasi zi am fost apelat de o persoana foarte importanta din grupul in care se discutau deciziile esentiale ce vizau activitatea partidului si am fost informat ca domnul Maior doreste sa se vada cu mine. Mi-am dat seama ca Dl. Geoana sesizase ezitarea mea si probabil il informase pe dl. Maior despre acest aspect. Am raspuns ca sunt de acord sa ma intalnesc cu el si ca il astept la resedinta mea din Mogosoaia. Intuind ce doreste sa discute cu mine l-am apelat pe Dl. general Marin Ionel, in acel moment, adjunct al dicectorului SRI si l-am rugat sa-l contacteze pe dl. Maior si sa vina impreuna la mine acasa, ceea ce s-a si intamplat. Nu am sa redau continutul discutiilor pe care le-am avut in cadrul acestei intalniri, cum nu am facut-o nici in cadrul audierii in comisia parlamentara, dar am sa prezint doar faptul ca i-am sugerat domnului Maior sa treaca inapoi in subordinea sa structurile, care potrivit regulamentului de organizare si functionare, trebuie sa fie conduse nemijlocit de directorul SRI si pe care dl. Coldea si le trecuse in subordine odata cu preluarea intrimatului. L-am avertizat despre demersurile, inclusiv politice, ale domnului Coldea, dar si despre posibilitatea ca acesta sa conduca, de fapt, institutia in situatia in care nu se tine cont de recomandarea mea. Desi dl. Maior mi-a promis ca o sa ia masurile necesare, dupa ce a fost numit in functie, a procedat exact invers. Atunci mi-am dat seama ca nu tinuse cont nici de a doua recomandare si trecuse cu bagaje cu tot pe "vaporul" Domnului Basescu.", spune Iliescu.

Dumitru Iliescu lansează însă şi acuzaţii dure: el susţine că SRI a devenit un instrument al conducătorilor pentru a rămâne la putere.

"SRI a devenit tot mai prezent in jocurile politice pentru mentinerea puterii de catre cei aflati la conducerea tarii, dar si in campul tactic numit justitie, fapt ce a alterat grav sistemul democratic din Romania.

Domnul Maior a cunoscut in detaliu toate operatiunile desfasurate de Coldea, le-a aprobat si l-a ajutat in demersul sau. Spre exemplificare am sa va spun ca celebrele biletele ale lui Coldea, despre judecatorii Curtii Constitutionale, au fost "pirdute" de catre George Maior, caruia Coldea i le prezentase. Sunt foarte multe exemple, cele mai multe din ultimii ani, dar este rolul Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI sa le cerceteze si sa informeze opinia publica. Poate il intraba cineva si pe domnul Maior despre aceste ilegalitati, facute cu buna stiinta a reprezentantilor partenerului nostru strategic, care de fapt l-au recompensat, pentru serviciile aduse cu postul de ambasador in SUA. Nu doresc sa fiu gresit inteles. Consider vital, pentru Romania, parteneriatul strategic cu SUA si apreciez in mod corect avantajele care decurg, pentru noi, din acesta, inclusiv umbrela de securitate pe care ne-o asigura. Nu am nimic impotriva achizitionarii de armament si tehnica de lupta din aceasta tara, dar ele sa fie de ultima generatie, daca tot facem un efort financiar atat de mare. Poate se compenseaza prin ridicarea vizelor, cine stie....", conchide Iliescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.