Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Imigranții, o soluție pentru rezolvarea crizei demografice din Bulgaria

refugiati imigranti

Academia bulgara de Stiinte a sugerat ca sosirea de imigranti din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord, dar si din tarile candidate la aderarea la Uniunea Europeana (UE), poate fi folosita pentru a face fata crizei demografice cu care se confrunta Bulgaria, relateaza miercuri Novinite.

Potrivit unui raport privind situatia demografica pâna la orizontul anului 2030, facut public marti de Academie, circa 7.200 de imigranti din regiune ar trebui primiti si convinsi sa ramâna în Bulgaria.

Academia sugereaza, de asemenea, ca rata de crestere poate fi ameliorata printr-un aflux de cetateni din tarile candidate la UE. Daca în ultimul an, 8.975 de cetateni din astfel de tari au primit permis de rezidenta, numarul total pentru urmatorii 15 ani ar putea fi majorat la 45.000-185.000 prin diferite politici.

Expatii care au parasit tara în ultimii 25 de ani ar trebui sa fie încurajati sa revina, Academia estimând ca Bulgaria are nevoie de circa 60.000-80.000 dintre ei pentru a ajuta sa schimbe trendul demografic.

Cel mai bun scenariu pentru Bulgaria ar fi o rata de crestere zero în 2030, pe fondul unor valori negative în ultimele peste doua decenii si jumatate. În 2014, a fost o rata negativa de 0,6 %.

Populatia Bulgariei, în prezent de circa 7,2 milioane de locuitori, a scazut cu peste doua milioane de la prabusirea comunismului, în parte din cauza exodului de bulgari care a început în anii 1990, multi dintre ei emigrând în vestul si în sudul Europei în cautare de locuri de munca. În ultimii câtiva ani, între 50.000 si 70.000 de bulgari au plecat din tara în fiecare an.

Un raport recent al Institutului National de Statistica al Bulgariei avertiza ca populatia tarii ar putea scadea sub cinci milioane de locuitori pâna în 2070.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.