Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Împăcare istorică între Turcia şi Rusia: Ultimele declaraţii de la Moscova

turcia rusia

Turcia a făcut un pas important în direcţia corectă în relaţia cu Rusia, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, informează agenţia de presă TASS. 'Au loc anumiţi paşi, acţiuni din partea Turciei. Acesta este un pas important în direcţia corectă. Fără îndoială, el este luat în considerare', a spus Zaharova.

Ea a amintit că mesajul trimis de preşedintele Turciei omologului său rus a fost comentat în amănunt de secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov. 'Vom comenta pe marginea evoluţiei acestui subiect pe măsura unei evoluţii reale a situaţiei', a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. În urmă cu o zi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunţat că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a prezentat scuze pentru avionul doborât anul trecut într-o scrisoare trimisă şefului statului rus, Vladimir Putin, în care a exprimat condoleanţe în legătură cu moartea pilotului.

Potrivit Mariei Zaharova, la ora actuală este analizată posibilitatea unei întrevederi dintre ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi omologul său turc, în marja summitului Consiliului ministerial al ţărilor membre în Organizaţia Cooperării Economice de la Marea Neagră (OCEMN) care se va desfăşura la Soci, la 1 iulie. 'În ceea ce priveşte contactele ruso-turce - atât personale, cât şi telefonice - acest subiect este în curs de analizare. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare cu privire la agenda ministrului (Lavrov) în timpul summitului Consiliului ministerial de la Soci. Ea este în curs de completare', a spus Maria Zaharova.

Anterior, mass-media au anunţat că ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, va lua parte la summitul Consiliului Ministerial al OCEMN de la Soci. În cadrul aceluiaşi briefing, Zaharova a anunţat că Rusia cere ridicarea imediată a sancţiunilor unilaterale ale SUA şi UE în Siria, în condiţiile în care acestea influenţează situaţia umanitară. 'Potrivit Comisiei Economice şi Sociale a ONU pentru Asia de Vest, de la mijlocul lui 2012 acestea (sancţiunile) au început să exercite o puternică influenţă negativă asupra situaţiei umanitare din Siria. Restricţiile din domeniul bancar limitează în mod substanţial activitatea umanitară, în primul rând cea orientată spre restabilirea infrastructurii, paralizează domeniul farmaceutic, constituie una dintre principalele cauze ale inflaţiei', a spus ea. 'Cerem ridicarea imediată a sancţiunilor ilegale unilaterale, care subminează situaţia umanitară a cetăţenilor sirieni', a adăugat ea.

Potrivit Mariei Zaharova, unii membri ai Grupului internaţional pentru ajutorare a Siriei încearcă să speculeze subiectul privind ajutorul umanitar acordat sirienilor, propunând, de exemplu, scheme suplimentare de paraşutare de încărcături umanitare fără acordul Damascului, într-o serie de regiuni blocate. 'În loc de aceasta, oponenţii Damascului ar trebui să se concentreze asupra unei activităţi mai solide în ceea ce priveşte formaţiunile înarmate din Siria care se orientează spre ei (oponenţii Damascului) şi împiedică accesul umanitar spre teritorii încercuite de ele. De exemplu, deja de mai multe luni misiunea ONU nu poate ajunge în localităţile al-Foua şi Kefraya blocate de combatanţi', a subliniat Zaharova, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.