Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda atentatelor teroriste, Europa nu dispune încă de un sistem pentru ajutorarea victimelor

Supusă unei ameninţări teroriste inedite, Uniunea Europeană (UE) duce mare lipsă de coeziune în ceea ce priveşte ajutorarea victimelor atentatelor, subiect sensibil pe care statele membre îl dezbat vineri, relatează AFP, conform agerpres.

'Ar trebui să existe un sistem european de ajutorare a victimelor', afirmă Thomas Savary, un francez care şi-a pierdut soacra belgiană în atentatul de pe aeroportul bruxellez Zaventem. În Belgia, după atacurile jihadiste din 22 martie 2016, soldate cu 32 de morţi şi 400 de răniţi, 'nu există nimic prevăzut pentru victime'. 'Era un vid administrativ, juridic şi financiar', îşi aminteşte el.

TERIFIANT Cum arată manualele școlare ale ISIS pentru copii. Cum sunt problemele de matematică/ FOTO

Un an mai târziu, familia sa nu a primit 'nicio indemnizaţie'. 'Oamenii care au fost suferit amputaţii nu au nici măcar bani să-şi cumpere proteze', îşi exprimă furia acest bărbat de 30 de ani, care în faţa disfuncţionalităţilor a înfiinţat asociaţia V-Europe.

Pentru a corecta aceste carenţe, guvernul belgian a prezentat recent un proiect de lege ce prevede acordarea unui 'statut de solidaritate naţională' victimelor terorismului, garantându-le ajutor financiar pe viaţă.

De aceste prevederi vor beneficia cetăţenii şi rezidenţii belgieni, şi probabil belgienii victime ale unui atentat în afara ţării. Însă cetăţenii străini non-rezidenţi sunt excluşi, în condiţiile în care mulţi dintre ei suferă şi acum de pe urma atacurilor de la Bruxelles, denunţă Thomas Savary.

În schimb, victimele străine ale atentatelor din Franţa sunt luate în grijă de Paris, lucru puţin cunoscut. Cheltuieli medicale acoperite în proporţie de 100%, ajutoare multiple, indemnizaţii identice cu cele pentru cetăţenii francezi. Abia după ce se întorc acasă, 'situaţia lor se complică', constată preşedinta asociaţiei Life for Paris, Caroline Langlade.

Elicopter PRĂBUŞIT în Istanbul. Oameni de afaceri ruşi se aflau la bord. NU sunt supravieţuitori

În opinia ei, eroarea o constituie 'non-armonizarea' sistemelor. Statutul de 'victimă a terorismului' nu este nici măcar recunoscut în unele state, modalităţile de însoţire sunt inegale, iar valoarea indemnizaţiilor variază enorm, la fel ca sursele de finanţare.

În Belgia, sistemul 'depinde de asigurări, care necesită expertize şi timp', îşi exprimă regretul Thomas Savary. Socrul său a trebuit să suporte o evaluare psihiatrică, 'pentru a se determina cât de tare a fost afectat de moartea soţiei sale'.

Unele ţări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Germania sau Franţa, au construit un dispozitiv 'destul de eficace', estimează Levent Altan, directorul executiv al Victim Support Europe, reţea de susţinere a victimelor unor crime. Însă altele, cum sunt Grecia, Cipru, România sau Bulgaria, 'rămân în urmă', adaugă acesta.

Este 'absolut necesar' ca Europa să aibă o politică unitară în ceea ce priveşte ajutorarea victimelor, afirmă secretarul de stat francez Juliette Meadel, ale cărei servicii au organizat o conferinţă internaţională pe marginea acestui subiect, în ianuarie, la Paris.

Armata chineză, ULTRAsofisticată. Avionul invizibil este vârf de lance - FOTO

O 'foaie de parcurs' ce vizează obiective în termeni de 'informare a victimelor, indemnizaţie şi însoţire' urmează să fie semnată de opt ţări membre ale UE, vineri, la Bruxelles, cu o zi înainte de ziua europeană a victimelor terorismului, asigură ea.

Caroline Langlade, preşedinta Life for Paris, pledează pentru înfiinţarea unui număr de urgenţă comun, a unui fond de indemnizaţii european, după model francez, şi chiar pentru relansarea unei securităţi sociale comune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.