Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În ciuda tensiunilor diplomatice, Germania vrea ca Turcia să rămână în NATO

Turcia trebuie să rămână în NATO, în pofida crizei dintre Ankara şi mai multe ţări europene, însă Alianţa nu trebuie totuşi nici să îi 'abandoneze' pe opozanţii puterii de la Ankara, a declarat pentru AFP ministrul german al apărării, Ursula Von der Leyen.

"Turcia nu ne uşurează sarcina în cadrul NATO", a recunoscut Ursula Von der Leyen, în contextul în care Ankara critică dur de două săptămâni interdicţia adoptată de mai multe ţări din Europa privind participarea unor miniştri turci la mitinguri pro-Erdogan în diaspora turcă, relatează agerpres.

Turcia pune degetul pe rana deschisă a Europei. Decizia care afectează inclusiv România

"Însă nimeni nu trebuie să îşi imagineze că o Turcie în afara NATO ne-ar asculta mai bine sau că ar fi mai uşor de trăit cu ea, decât o Turcie care rămâne în NATO", a atras atenţia ministrul apărării german.

În opinia sa, tocmai pentru că statele membre ale NATO sunt 'o alianţă' vor putea "să discute mai uşor despre principiile lor privind democraţia şi deschiderea societăţii - chiar şi în contradictoriu".

Ursula Von der Leyen, care a făcut parte din toate guvernele cancelarului Angela Merkel din ultimii 11 ani, consideră de asemenea că menţinerea Turciei în NATO este un semnal adresat opozanţilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

"Nu trebuie să îi abandonăm pe numeroşii turci care nu sunt de acord cu extinderea puterilor preşedintelui", miza referendumului de la 16 aprilie din Turcia, a adăugat ea.

Turcia este într-o dispută în principal cu Germania şi Olanda, care au împiedicat mai mulţi miniştri turci să participe la mitinguri de campanie pe teritoriul lor pentru un vot favorabil la referendumul de la 16 aprilie.

Reacţiile oficialilor europeni la acuzaţiile de fascism ale Turciei adresate Olandei

Erdogan a acuzat Berlinul că foloseşte metode 'naziste', că îi susţine pe 'teroriştii' din ţara sa şi că promovează un vot negativ la referendum. El a vorbit de asemenea despre rolul Olandei în genocidul de la Srebrenica, comis în 1995 în fosta Iugoslavie, şi a ameninţat Haga cu represalii.

Marţi, ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a acuzat puterea de la Ankara că, prin 'provocările' sale împotriva Europei, caută să pozeze 'în victimă' pentru a influenţa rezultatul de la referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.